Сагата ВиК-Дупница продължава! Министър Караджов в Кюстендил: В следващите 6-7 г. пари за сектора в областта няма да има

  • Депутатът Траянска: Защо общината субсидира „ВиК – Дупница”? Ако го прехвърли на холдинга, ще получат помощ

  • ОбС шефът Костадинов: Искат да харижем ВиК на „Кюстендилска вода” без гаранции за качеството на услугите

Водоснабдяването и канализацията продължават да са сред водещите проблеми в област Кюстендил. Представители на централната власт сочат като причина неконсолидираната В и К – асоциация в региона, което се дължи на несъгласието на община Дупница да участва в нея. Темата е коментирана в Кюстендил на изнесено заседание на парламентарната група на партия „Има такъв народ” (ИТН) от вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов. „Грантови средства за развитие и модернизация на В и К-мрежи се дават само на консолидирани територии. С други думи в следващите 6-7 години сериозни инвестиции във водния сектор в цялата област няма да има. Консолидацията е израз на това, че сме общество и че има солидарност. Водните богатства са на всички, а не на конкретното населено място”, е казал министърът, цитиран от централни и медии от областния град.
Народният представител от ИТН СнежанкаТраянска е коментирала решението на Общинския съвет в Дупница да излезе от В и К асоциацията.
„Аз лично не мога да си обясня защо В и К и Общинският съвет в Дупница взимат такива решения. За тях беше представено решение. Решението беше да се слеят с „Кюстендилска вода”, за да може да бъде търговско дружество под една шапка. Защото те се приели на Общински съвет да влязат в асоциацията, а сега приемат решение да излязат. Всъщност те имат огромни проблеми, не могат сами да се справят с тях.
На въпроса ми защо общината непрекъснато субсидира В и К дружеството, защо не го прехвърлят на холдинга – през него могат да получават кредити, финансиране, всякаква помощ, нямаше отговор. Аз нямам обяснение”, е заявила Снежанка Траянска, също цитирана от медиите.
Защо от общината и Общинския съвет в Дупница не са дали отговор на въпросите на депутата Снежанка Траянска и как ще коментират нейното и изявлението на министър Караджов, попитахме кмета Методи Чимев и председателя Костадин Костадинов.
„Засега г-н Чимев няма да коментира изявлението. Общината ще излезе с декларация по темата”, каза в отговор на въпросите ни пиарът на общината Христо Апостолов.
Костадин Костадинов заяви: „Аз също съм изненадан от изявлението на г-жа Траянска. С нея сме имали няколко срещи и няколко разговора и останах с впечатлението, че в общи линии е разбрала какви са проблемите и начините за разрешаването им. Тя присъства и на срещата с депутатите и областния управител отпреди няколко дни, на която бяха 15 общински съветници, включително всички председатели на представени в Общинския съвет групи. Там за пореден път беше казано, че Общински съвет -Дупница, не е против водната асоциация. Беше казано, че община Дупница влезе в асоциацията през 2015 г. именно заради обещания и възможност за еврепейско и финансиране от републиканския бюджет за В и К, като това беше разписано в Стратегията за развитие на водния сектор в Република България. Тази стратегия е приета от Народното събрание през декември 2012 г. и в нея е разписано, че в периода 2013-2024 г. област Кюстендил ще получи 247 млн. лв. Сега е 2022 г. и област Кюстендил е получила не повече от 20 млн. лв. – в различни общини, по различни финансови механизми. В момента управлението на „Промяната”, представлявано от г-н Караджов и г-жа Траянска, отново обещава същите неща. Т. е. неща, които не са се случили. Отново чуваме само обещания. С разликата, че сега не са разписани в нормативни документи.
От нас, общинските съветници, се иска да харижем водния сектор в община Дупница на „Кюстендилска вода”. И то без ясни гаранции, първо, за качеството на услугите, които ще се предлагат на гражданите, второ, с някакви имагинерни обещания за финансиране, които не фигурират в нито един нормативен документ. И аз се питам. Когато един човек се кандидатира за народен представител, е допустимо да не разбира много, дори и най-важните проблеми в областта, но 6 месеца, след като е избран да не може да формулира решения и предложения, е недопустимо.
По отношение на казаното от министър Караджов – той следи цялостната картинка, не може да обследва и анализира частни случаи, какъвто е Дупница. Затова неговото изявление беше доста по-общо и балансирано.
Бих искал да допълня, че стратегията за развитие в сектора очевидно е провалена и се нуждае от актуализиране. И на срещата с депутатите беше казано, че трябва да се направят промени в Закона за водите, каквито още не виждаме, а те са основно задължение на МРРБ.
От друга страна, Дупница не може да бъде сочена като черна овца или като някакъв нарушител. Защото ние де юре сме във водната асоциация и ако министър Караджов като принципал на „Кюстендилска вода” в асоциацията смята, че дружеството има капацитет да поеме управлението на водоснабдяването и канализацията в Дупница, защо не го прави? Нищо не пречи юридически МРРБ да поеме отговорността пред гражданите на Дупница.
Само искам да отбележа, че „Кюстендилска вода” е в много по-тежко финансово състояние от „В и К- Дупница”. В публични изявления кметовете на останалите общини като Кюстендил, Бобошево, Рила, Кочериново и Бобов дол казват, че „Кюстендилска вода” не се справя със задълженията си. Кое кара министър Караджов да мисли, че „Кюстендилска вода” ще се справи в Дупница? Аз зададох този въпрос на г-жа Траянска, но не получих отговор.
В изявление пред „Дарик радио” кметът на Кюстендил Петър Паунов беше най-много критикуван заради проблеми с водоснабдяването и канализацията и работата на „Кюстендилска вода”. Той отговори, че това е държавно дружество и няма правомощия да го контролира. В разговори кметът и председателят на Общинския съвет в Бобов дол, както и кметовете на Бобошево, Рила и Кочериново също са казвали, че не са доволни от „Кюстендилска вода”. Неслучайно последните три общини също искат да напуснат асоциацията”.