Сагата продължава! Вкарват в съда спирането на референдума за парк „Бачиново“

Инициативният комитет ще обжалва решението на ГРАО

Инициативният комитет, който още миналата година започна събирането на подписи за свикване на местен референдум с въпроса “Одобрявате ли решението на Общински съвет – Благоевград за поемане на дългосрочен дълг за реализиране на инвестиционно намерение Скапто Терме аквапарк Бачиново?” ще обжалва решението на ГРАО, казаха на пресконференция представители на Инициативния комитет. Според ГРАО не са събрани достатъчно подписи, за да се проведе обществено допитване по въпроса дали община Благоевград да изтегли инвестиционен заем от над 17 млн. лева, за да построи нов аквапарк със спа център и да благоустрои парк “Бачиново” край Благоевград.

Радостин Юруков от Инициативния комитет отчете като голям успех събраните подписи за провеждането на референдум относно тегленето на 17 млн. лв. за аквапарка и парк „Бачиново“.

Методи Байкушев оспори твърденията на кмета на община Благоевград Илко Стоянов, отправени на пресконференция преди броени дни, касаещи събирането на подписи. Тази инициатива е проведена като са спазени всички изисквания, подчерта Байкушев, който призова местния парламент да отмени своето решение за теглене на дългосрочен заем в размер на 17 млн. лв. В момента то се атакува в Административния съд в Благоевград от Инициативния комитет и от Областната администрация.

Припомняме, че кметът на Благоевград Илко Стоянов и председателят на ОбС Радослав Тасков обявиха данните от подписката за референдум, относно заема от 17 милиона за парк “Бачиново” за „шарлатания”.  Градоначалникът заяви, че ще сезира Комисията за защита на личните данни и прокуратурата, за да бъде установено дали не е злоупотребено с личните данни на хората. Той обяви, че около 1/3  от събраните подписи за произвеждане на референдум са невалидни. По негова информация, след извършена проверка на ГРАО се е оказало, че сред подписалите се има лица с непълни лични данни, непълнолетни лица, лица с правни ограничения и хора, които не са български граждани. По думите на Стоянов, в списъците фигурират включително и покойници. От събраните 12 075 подписа за референдум, коректни са 8 589, а некоректни – 3 486. „Това означава, че редовните са по-малко от 10% от жителите на общината и референдум за поемане на дългосрочен дълг за около 17 млн. лв. за инвестиционно намерение “Скапто Терме аквапарк „Бачиново“ няма да се проведе”, съобщи Илко Стоянов.

Той упрекна Инициативния комитет, че събирането на подписи е превърнато в „една шарлатания” и нарече членовете му „групичка, която се е посветила се е на това да пречи на развитието на града”.