Сагата с водоснабдяването на Дупница продължава

Кметът Чимев, ОбС шефът Костадинов и министър Шишков търсят решение на казуса с В и К

 

Председателят на ОбС: Пълни, абсолютни глупости са твърденията на Николай Табаков

 

Сагата с водоснабдяването на Дупница, която е вече с няколкогодишна история, продължава. Казусът с „В и К-Дупница” ще бъде обсъждан на среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков във вторник, обяви председателят на Общинския съвет в града Костадин Костадинов. Решение на проблемите на изправеното пред фалит дружество ще търсят кметът Методи Чимев и Костадинов, като срещата ще бъде в КЕВР и в нея ще участват и представители на комисията.

През седмицата от местната управа са запознали министъра, както и председателя на КЕВР Иван Иванов, със състоянието на дружеството. От един месец то не може да изплаща заплатите и работниците получават само аванс. Огромен е рискът от авария в пречиствателната станция, където работи само една помпа и има опасност мръсни води да изтекат в река Джерман, а оттам в Струма и Бяло море. Дупница е застрашена от това да не може да се водоснабдява дори и само заради това, че хора от останалия без възнаграждения персонал започват да напускат дружеството.

„Със съдействието на депутата от ГЕРБ-СДС Христо Терзийски разговаряхме с министър Шишков. Бяхме във В и К холдинга, преди това при областния управител. Всички, включително и председателят на КЕВР, и по-голямата част от депутатите са наясно с проблема. В Общинския съвет също имаме единомислие по темата. Вероятно отиваме към консолидация с „Кюстендилска вода“. Това сливане обаче не може да стане автоматично, както предлага депутатът Николай Табаков. То ще отнеме няколко месеца – на първо време  6 месеца, в които дружеството трябва да работи така, както е работило досега. Процедурата  е такава, че консолидацията не може да се извърши по-рано от 2024 г. Освен това  със сливането водата ще поскъпне. В бизнес-плана на  „Кюстендилска вода“ е заложено да стане 3 лв. на кубик. Това ще е двойно увеличение за хората в община Дупница. При тая цена „Кюстендилска вода“ ще инкасира около 4 млн. лв. годишно, над 1, 2 млн. лв. над необходимото.  Изчисленията показват, че при цена от 2,10 лв. ние ще можем да обезпечим дейността на В и К. Затова искаме да се каже ясно каква ще е цената на водата и какво ще получат дупничани срещу това от „Кюстендилска вода“ – по-чиста ли ще бъде водата, ще се подобри ли услугата. Ние сме в жестока криза, но независимо от това искаме да бъде защитен интересът на хората. Искаме в бизнес-плана на „Кюстендилска вода“ да се впишат инвестиции, които гарантират, че общественият интерес ще бъде задоволен“, заяви Костадин Костадинов.

Exif_JPEG_420

Председателят на местния парламент припомни, че община Дупница вече година и половина прави опити да напусне водната асоциация. Причината е в предлаганите на Дупница недостатъчно средства за инвестиции във В и К. Миналата година Общинският съвет единодушно реши да се излезе от асоциацията, но това не се осъществи. Така се стигна до правен прецедент. По документи от 2020 г. оператор за община Дупница се води „Кюстендилска вода“, но реално оперира „В и К –Дупница”. Местното дружество  отговаря за водоснабдяването, отстранява авариите, събира таксите.

Председателят на Общинския съвет определи като глупости изказванията на депутата на „Демократична България“ Николай Табаков, който апелира водното дружество в Дупница спешно да се присъедини към „Кюстендилска вода“. „Пълни, абсолютни глупости са твърденията на Николай Табаков, че „В и К-Дупница” не е операторът за общината и затова КЕВР не е разгледала бизнес-плана. С комисията водим кореспонденция и те никъде не казват, че „В и К-Дупница” не е оператор. Когато съм говорил с председателя на КЕВР Иван Иванов, той казва, че статутът трябва да се изясни. Тъй като Табаков е незапознат и неподготвен, очевидно не е разбрал или грешно е изтълкувал какво са му казали. Същевременно неговите апели играят изключително негативна роля, отслабват позицията на Дупница. Табаков хубаво да си помисли какви са интересите на хората от Дупница, които са го избрали, да прецени действията и изказванията си. Той трябва да извърви дълъг път. Преди да отиде в КЕВР, трябваше да се срещне с представители на общината и Общинския съвет в Дупница, с представители на МРРБ, да поиска изясняване на проблема. А не по пътя на най-малкото съпротивление да прави внушения и да обвинява. Няма никаква конспирация. Изключително прозрачно работим. В Общинския съвет има единодействие и единомислие по въпроса. Всички са запознати с проблема. Проведохме безброй заседания, срещи, включително със зам. –министри, говорено е на сесии по темата”, коментира Костадинов. Той се аргументира с документи и писма, получени в Общинския съвет, общината и „В и К-Дупница” от държавни ведомства като КЕВР, МРРБ, в които не пише, че дружеството не е оператор. „Всяка година „В и К-Дупница” дава отчети в КЕВР, те защо ги приемат, като не е оператор?! В КЕВР беше изпратено писмо за компенсации за разходи на „В и К-Дупница” за ел. енергия, с оглед увеличените цени. Отговорили са, че не се отпускат компенсации, защото бизнес-планът е от 2009 г. Защо ни отговаря КЕВР, като не е оператор?! И още един факт. Всяка година в КЕВР начисляват на „В и К-Дупница” 10 450 лв. държавна такса „водно регулиране”. Защо се правят тези плащания?!”, посочи председателят. Той подчерта, че общината среща разбиране по темата от председателя на КЕВР Иван Иванов, от някои от депутатите, в МРРБ.

Nikolai Tabakov

Както писахме, на пресконференция Николай Табаков обяви, че се е срещнал с председателя на КЕВР Иван Иванов и той го е информирал, че В и К -Дупница не е оператор. Впоследствие народният представител изпрати писмо до журналисти, в което казва, че може би общинските съветници и кметът не са знаели, че водното дружество от 2 г. не съществува в правния мир като оператор.  Изразява и съмнения, че вероятно общинската управа е криела за фактическото състояние на „В и К –Дупница”.

Припомняме, че местната власт настояваше да се приеме бизнес-планът на дупнишкото В и К дружество, за да може да се увеличи цената на водата, която от 2009 г. струва 1,37 лв. Ниската цена на водата, повишените цени на материали, горива, ток, минимална работна заплати и други все повече загробват общинското дружество. Фалитът е въпрос на време и заради задължения към НАП, ЧЕЗ, „Басейнова дирекция”, „Напоителни системи”, „Кюстендилска вода” и др. След наложен запор НАП ежемесечно прибира 45% от приходите на дружеството. От общината многократно са подчертавали, че според разчетите на дружеството при 2 или 2, 10 лв. цена на водата то има шанс да се закрепи финансово, но приходът няма да стига за инвестиции. При цена от 1,37 лв. годишно се събират около 2 млн. лв. Ако цената се вдигне на 2 лв., ще се инкасират 3 млн. лв. Ако цената на водата стане 3 лв., както е заложено в бизнес-плана на „Кюстендилска вода“ за 2023 г., от Дупница ще постъпват над 4 млн. лв. Тъй като по закон големите ремонти се извършват от асоциациите, а не от операторите, има реална опасност да се влоши качеството на услугата по В и К в община Дупница, посочват от местната управа.

Общинарите многократно са изтъквали, че  Дупница се присъедини към областната В и К асоциация заради обещаваните средства за смяна на амортизираните стари тръби на В и К мрежата, която непрекъснато ежедневно аварира и създава проблеми не само с водоснабдяването, но и с разкопаването на улиците.