Самодейците разплакаха публиката на юбилейния концерт на читалищетов Рила

Председателят на настоятелството Дафина Гърчеваи кметът Георги Кабзималскис отличия за принос към културата в общината

Самодейците от Рила разплакаха публиката на концерта за 125-годишнината на  читалище „Христо Ботев 1898“ в градчето. Над 60 певци и танцьори  показаха таланта си и веселиха зрителите на тържеството, продължило близо 2 часа. По време на празника  председателят на читалищното настоятелство Дафина Гърчева бе отличена за принос за развитието на културния живот и изкуството в Рила.

Признанието за Дафина Гърчева, която оглавява настоятелството вече 26 г., е от Фондация „Малък Зограф“  с директор Иван Иванов. Плакети от името на читалището получиха самодейците Юлия Банева и Тодорка Владимирова от Женската певческа група „Рилски звуци“, които тази година имат лични юбилеи.

Двама от по-младите самодейци – Станислав Бачев и Костадин Начев, получиха плакети по повод завършване на средното им образование.Плакети получиха и ръководителите на формациите – Асен Колев, който е хореографът на танцовия ансамбъл „Рилски ритми“, Емилия Начева, ръководеща Детската вокална група „Рилски звънчета“, и певицата Стойка Германова – ръководител на Женската певческа група „Рилски звуци“.

За ръководителите на съставите имаше още благодарствени писма и албуми със снимки от участия. Кметът Георги Кабзималски получи плакет за принос в развитието на читалищното дело и оказваната подкрепа на културната институция. Георги Кабзималскиподари на читалището компютър.

Изпълнителният директор на Фондация „Глобални библиотеки“ Спаска Тарандова, столичанката Ирина Ганчева, която за пореден път помага на читалището в Рила, и поетесата Катя Кирянова подариха книги за библиотеката. Благоевградският хлебопроизводител Стефан Ганов пък подари вкусна и красива юбилейна питка. От името на Основно училище „АверкийПопстоянов“ в Рила и на благоевградската група за фолк фитнес „Ритмика“ бяха подарени цветя.

Читалището получи и много поздравителни адреси. За празника имаше и торта. Тържеството уважиха  около 200 зрители,които аплодираха изявилите се на сцената и плакаха от умиление и радост. Сред официалните гости бяха  Валентина Личева – експерт в Министерството на културата, Катя Кирянова, Ирина Ганчева.

В деня на юбилея на читалището бяха открити и две изложби.