Самодейци се надиграват в Перник за специалната награда – тъпан

За шеста поредна година Перник ще стане център за среща на любителите на българските народни хора. Организатори на събитието са община Перник и танцова къща „Приятели чрез танца“ към сдружение „Дай, бабо, огънче!“.
Традиционното вече фолклорно надиграване за младежки любителски групи „Приятели чрез танца“ ще се проведе на 20 април. Празникът ще стартира в 12,00 ч. с дефиле от Минната дирекция до Двореца на културата, където ще бъде даден старт на фестивала. Деветнадесет любителски фолклорни състава с близо 350 участници от Перник, София, Пазарджик, Сандански, Дупница и други градове ще покажат как се съхранява богатството на родния фолклор, като се включат в надиграването на сцената пред двореца. Задължително условие за участие е съставите да могат да играят характерните за Граово хора – Граовско, Четворно, Сватбарско и др.
В надиграването има три възрастови групи – детска, младежка и смесена. За първа година фестивалът е отворен и за танцови състави. Провежда се в два раздела – „Да се забавляваме“ и „Да се надиграваме“. В първия раздел клубовете изпълняват две хора по желание, с времетраене до 6 минути. Вторият раздел има конкурсен характер. В него ще се изпълнява обработка на хоро с времетраене до 4 минути (хореографското решение да започва с автентичния образец на хорото) и компетентно жури ще определи най-добрите участници. Единственото условие обаче е, че групите имат право да участват само в един от разделите. Както всяка година, така и тази освен предвидените награди на участниците журито ще присъди и специалната награда на кмета на общината – тъпан. Инициативата е част от Общинския годишен план за младежта 2019 г. и от Годишния план на Консултативния съвет за младежка политика.