Самоковци почетоха Левски край манастира, в който се е укривал

148-та годишнина от обесването на Васил Левски бе отбелязана в Самоков със заупокойна панихида, отслужена от архиерейския наместник Михаил Колев в съслужение с отец Любомир в храм „Покров Богородичен”.

По традиция поклонението пред големия български революционер Васил Иванов Кунчев се прави пред Девическия манастир, където има поставена мемориална плоча на Апостола. Заради извънредната епидемична обстановка тази година нямаше тържество, но бяха поднесени венци и цветя от общинското ръководство и граждани. Мястото за почит към Левски не е избрано случайно.

Именно тук Апостола е намирал укритие по време на обиколката си в страната за подготовка на революционното освободително движение. „Всяка година в този февруарски ден се прекланяме пред величието на Апостола, който в борбата за свобода „загуби само себе си”.

Страшен и славен бе неговия път до бесилката. Но това бе и пътят на истината, с една цел – свобода народна, и срещу един враг – поробителите български„ – това написа в профилната си страница във Фейсбук кметът на Самоков Владимир Георгиев. „Образът на Васил Левски носи за всеки българин борбения дух на една цяла епоха, мъката от робството на един народ и мечтаната свобода за една цяла държава.

“Дори днес – 148 години след смъртта му, българите, независимо в кой край на света се намират, свеждат глава в знак на признателност и преклонение пред живота и делото му”, подчерта градоначалникът.