Самораново на протест и шествие в центъра на Дупница: Искаме вода и оставката на шефа на В и К

Ако общината не започне ремонт на водопровода, отиваме в София, заявиха протестиращите

С протест пред общината и шествие в центъра на Дупница жители на Самораново отново протестираха заради проблемите с водата. Хората от селото в подножието на Рила поискаха оставката на управителя на В и К Илия Илиев, като дадоха срок за това – до 25 юни. Настояват за цялостен ремонт на водопроводната мрежа на Самораново, което е заложено по проект на община Дупница, защитен пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Категорични са, че ако общината не започне да изпълнява исканията, ще обявят гражданско неподчинение и ще протестират пред МРРБ.

„Искаме вода!”, „Искаме чиста питейна вода, както е във всички нормални европейски държави!”, „Вода даваме, вода газим, жадни ходим!”, „Оставка!”, скандираха саморановци, които за последните два месеца протестират втори път. Дошлите на площада пред общината обясниха, че след предишния протест, който беше на 28 май, в селото им е имало около 50 аварии на водопроводната мрежа и при отстраняването им остават без вода. При пускането й пък тя потича от чешмите мътна.

„До внасянето на заявлението за сегашния ни втори протест не бяха започнати съществени действия. Имаше няколко срещи, коментирахме, обсъдихме какво трябва да се прави, как да се случат нещата, но липсваха действия. Хората идват при мен и казват: „Кмете, какво става?!” Трябваше да се предприеме и нещо да започне да се случва. В момента и днес, и миналите 3 дни частната фирма е в Самораново, правят се заготовки, лепят се тръбите и започва работа. Т. е. общината започна всичко възможно да се започне нещо. Беше предложено на В и К да започне ремонт на ул. „Черни връх”. Те отказаха с аргумента, че не им достигат хора. Имало хора в отпуск, в болнични. Виждаме, че общината полага усилия, работи се, но явно проблемът е във В и К. И хората казаха: „Щом В и К не могат да направят това нещо, проблемът е във В и К и искаме оставката на отговорното лице – на шефа на В и К”, обясни кметът на Самораново Райко Цветков.

„Независимо че имаше входирани 5 искания, които сам кметът Методи Чимев предложи, а ние сме ги предявявали многократно, досега не се случва нищо реално. Независимо,  че от понеделник ще започнат да копаят. С кмета на селото Райко Цветков всяка година предлагаме с докладни и различни документи, които внасяме в общината, да започне подмяна на водопровода. На този протест излизаме с две искания – оставка на шефа на В и К и цялостна подмяна на водопровода” , допълни общинският съветник Костадин Севдин. И подчерта: „По данни на В и К в Самораново изтича над 75 % от водата. Ние хем сме вододайна зона, хем селото живее в подножието на Рила, хем даваме вода на две общини, а в същото време сме без вода. Проектът към МРРБ е усвоен, а няма финансиране. На общественото обсъждане на бюджета кметът на общината обеща, че ние сме следващото село, на което ще се смени водопроводът. Както знаете, ние вървяхме заедно с Бистрица, проектът е сходен. След това и на сесия на Общинския съвет обеща: „Вие сте следващите”.

Нямаме нищо против Джерман, но те не бяха включени тази година за подмяна. Изведнъж там започна да се реализира този проект за 3, 5 млн. лв. Там ще започнат да работят, а на нашия проект давността започва да изтича и хората от селото се опасяваме, че пак ще бъдем излъгани. От общината ни бяха поканили и в сряда имахме среща – съветниците, кметът, председателят на Общинския съвет и управителят на В и К, и казаха, че от Европа няма пари. Няма пари и от републиканския бюджет. И аз питам: „Какво правим?! Знаете, че в Самораново ще се строи. От 50 г. в България не е изграждан затвор, това е проект с национално значение. И казваме така – щом общината няма пари, няма европейски пари, държавата да отпусне пари. За да снабдят затвора с вода, те трябва отнякъде да заустят вода. Ние сме в бедствено положение, В момента ни спасява единствено това, че е дъждовна годината. Но започва сухият сезон, вече няма газене на вода, снеготопенето приключва, водата намалява и Самораново започва да е в бедствие”.

Саморановци обосновават исканията си с това, че селото се намира във вододайна зона, захранваща Дупница, Бобов дол и яз „Дяково”, както и че селото е живо.

„Замазват ни очите със смяна на водопровода на  една улица. По проект бяха заложени 4, 5 млн. лв.! Той беше разделен на няколко части, първият транш трябваше да е за 1 млн. 640 лв. и се очакваше да се започнат най-проблемните улици като „Рила” и „Скакавица”! Няма нищо на този етап! От 5-те искания, които имахме на предишния протест, предложиха да започнат една улица! Трябваше да се започне ремонт на вододайна зона „Ядъка”, не се направи! Трагичното е, че вододайна зона „Марков камък”, от която даваме вода на Дупница и Бобов дол и ние пием от нея, е нерегламентирана! Ние пием незаконна вода, две общини, а общината не иска да го регламентира! Въпросът ми е кога ще започне това нещо?! И защо не желаят да регламентират водопотока, който минава през вододайна зона „Марков камък”?!”, заяви още Севдин.

„Ако не се вземат мерки, може би ще стигнем и до гражданско неподчинение. И преди 3 години протестирахме. Тогава обещаваха, че ще започнат поетапно да изграждат улици и водопровод и след това – мълчание. Направиха само една улица от 100-ина метра, нищо друго!”, каза Диана Градевска, която е сред активните протестиращи.

„Продължаваме с протестите! Протестът е мирен, защото ние не търсим война с общината! Ние търсим справедливост от общината! Кметът обеща и чакаме да започне да се изпълнява проектът, който е съвместно с община Дупница и МРРБ!”, каза от мегафона Костадин Севдин.

„Знаете, че аз съм може би най-дълго занимаващият се човек с проблемите на водоснабдяването, водоподаването и качеството на водата  на Самораново. За съжаление действително в продължение на много години проблемът не се решава поради безхаберието и роднинските обвързаности на шефа на В и К с местните представители на политиката в Дупница. Моето предложение е при следващо протестиране е най-добре да се организираме и да отидем пред МРРБ.!Мисля, че тогава вече нашите общинари може и да се стреснат! Досега толкова много години не направиха нищо! На предишния протест управителят на В и К заяви, че един ремонт в Самораново струва от 300 до 500 лв.

Направете сметка от Нова година досега какви суми са изразходвани за ремонт, като тези суми можеха да се използват за подмяна на тръби! Освен това, част от водохващането на Ядъка е в Национален парк „Рила”. 2017 г., когато пак се събирахме за водата, имахме уверението на инж. Методи Чимев, ще се предприемат действия за заустване! Само че това заустване не се случи! Горе, на жаргон казано, е пълен батак! Т. е. водата изтича незнайно къде! Според служители на В и К се разбива от каналите, за да ес поливат градините! Но извинявайте, на тоя дъжд как се разбиват тези канали!Затова отново предлагам да отидем в София, за да ни обърнат внимание!”, заяви адв. Ани Караджинова.

„Ще отидем където е нужно, когато е нужно и както е нужно, за да постигнем исканията си!”, категоричен бе пред събралите си и кметът Цветков.

След приключването на митинга пред сградата на общината кметът Райко Цветков и общинските Костадин Севдин поведоха протестиращите на шествие. То премина по улица „Николаевска”  до площад „Развесена върба”, а оттам към улица „Цар Освободител” и обратно на площад „Свобода”.

Юлияна КОЛЧАКОВА