Саморановци искат ремонти на водопровода и улиците

  • Вода газим, жадни ходим, изпочупихме си колите по изровените улици, оплакват се местни хора

  • До края на годината се очаква финансиране за ремонт на водопровода в дупнишкото село

Проблемите с честите аварии на водопроводи, водоснабдяването и разбитите улици на Самораново все повече изнервят жителите на дупнишкото село. В последните дни в една от социалните групи във фейсбук бе пусната публикация, адресирана към общинската управа. Авторът на публикацията е анонимен, подписал я е с псевдоним. „Публикацията ми е отправена до ръководството на община Дупница, и по-точно до господин Чимев. На цялото население на село Самораново ни е писнало от ВиК авариите, които през последната седмица са ежедневие. Въпросите ми са: докога ще чакаме да се смени изцяло 60-годишният водопровод на селото, докога Самораново ще газят вода, а жадни ще ходят, докога Самораново ще пият не вода, а тиня. Година и половина близо чакаме да започне подмяната на водопровода в селото и година и половина нищо не се случва. А на всички ни е известно, че в мръсната вода има много микроби, бактерии и вируси. Въпреки това нищо не се случва. Този проблем ни е от десетилетия”, се казва в текста.

Както писахме, въпросът бе поставен на общественото обсъждане на тазгодишния бюджет на общината. Че проблемът е изключително сериозен, посочиха кметът на Самораново Райко Цветков и общинският съветник Костадин Севдин. Цветков бе категоричен, че смяната на водопроводната мрежа в Самораново е приоритет за общината. Аргументът е, че заради постоянните аварии и течове огромна част от питейната вода изтича по улиците. Селото е планинско, оттам се захранват с вода Дупница, яз. „Дяково” и др. населени места, а при загубите на вода тя не достига.

Кметът Методи Чимев бе напълно съгласен с казаното. Конкретно за Самораново градоначалникът обясни, че са водени разговори в Министерството на регионалното развитие и благоустройството за отпускане на средства за подмяна на амортизираната водопроводна мрежа. „Както каза г-н Чимев и на обсъждането на бюджета, на което присъствахте и отразихте, в 2-3 села тази година ще започне подмяна на водопроводите. Имаме уверението от министерството, че до края на годината се очаква да бъде осигурен финансов ресурс за ремонт на водопровода в Самораново. Към днешна дата няма какво да добавим”, посочи пиарът на община Дупница Христо Апостолов, към когото се обърнахме за официална позиция.

За коментари потърсихме управителя на ВиК Илия Илиев и Райко Цветков, но не ги открихме на телефоните. Те запазват правото си да изразят своите становища.

Освен за водопроводната мрежа, живеещите в Самораново напомнят и за друга болка на селото – разбитите улици. „Другият ни проблем са улиците. След дъжд се превръщат в реки и езерца и движението по тях става невъзможно. Такива са улиците “Ненко Пиперков”, “Рила”, “Черни връх”, “Скакавица”, “Александър Стамболийски”. Да не говорим, че хората си изпочупиха колите”, се подчертава в анонимния сигнал във фейсбук.

Отговорът от общината, който също бе даден на общественото обсъждане на бюджета, е, че тази година за рехабилитация на улици по селата са предвидени над 200 000 лв. „Паметливите помнят за какви цифри за капиталови разходи говорехме преди 10 г. Ако тогава сумата за рехабилитация бе общо 200 – 300 000 лв., то сега е над 200 000 лв. само за селата, а в града – близо 1 млн. лв.”, подчерта тогава кметът Чимев.

Справка в частта „Капиталови разходи” в проектобюджет 2021 показва, че за Самораново е заложен ремонт на шахти на отводнителна система на стойност 5000 лв. Другите средства, предвидени в бюджета и касаещи Самораново, са 20 000 лв. Както писахме, това е сумата за проектиране за замисленото преустройство на бившия лагер в местността Марков камък над Самораново в учебно-квалификационна общинска база „Марков камък”. В проекта за финансовата рамка няма информация за заложени средства за ремонти на улици в Самораново.

Юлияна КОЛЧАКОВА