Сандански се възстановява след като хала с 96 км/ч изкорени дървета и спря тока

Щетите тепърва ще се изясняват, хората: От 20 г. не бяхме виждали подобна буря

 

Мощна буря удари Югозападна България. Вятърът е бил най-силен в Сандански, където са нанесени и щети. Най-засегнат е градският парк „Свети Врач”. През Югозападна България е преминал мощен гръмотевичен облак. Вятърът е бил със скорост 96 км/ч. При бурята няма пострадали хора. Сандански вече се възстановява от щетите.

Изкоренени бяха дългогодишни дървета, които блокираха част от околовръстния път в Сандански в района след езерото. Съборени дървета е имало на пътните платна на улиците: “Воден”, “Серес”, “Св. Св. Кирил и Методий, бул.” Свобода” и в района на Детска градина “Дора Габе “.  Блокирано бе движението и пътят за м.”Попина лъка”, който малко по-късно бе разчистен и вече е проходим.

На много места в град Мелник, в следствие на бурята, бе спряло електроподаването.

 

 

Прекъснато е било и електрозахранването в части от града. Навсякъде електрозахранването вече е възстановено, а щетите тепърва ще се изясняват.

Хората описаха бедствието като ураган, торнадо, смерч – нещо, което по думите им, не са виждали от 20 години.

За щастие, няма щети по домовете и инфраструктурата.

“Изкъртени дървета, счупени клони, затворени улици… Направихме организация и в рамките на час възстановихме движението по основните пътни артерии”, обясни след бурята кметът Атанас Стоянов.

Аварийни екипи на община Сандански, заедно с кмета Атанас Стоянов и зам.- кмета Благой Дончев отстраняваха щетите от бурята.

Централната алея на парк “Св. Врач” вече е почистена и проходима. В горния му край, множеството изкоренени дървета бяха отстранени с тежкотоварна техника и от служители на Звено “Озеленяване”.

Същевременно продължи и почистването на паднали дървета и клони и в кварталите на града и в още няколко населени места.

Пораженията от силната буря са сериозни, но се прави всичко възможно в най-кратки срокове, паркът да придобие отново своят уникален и красив облик, а градът да възстанови своя нормален ритъм, отбелязаха от общината.