Санирането не е политика, а мисия

Модернизацията на домовете води до намаляване на разходите за отопление, подобряване на енергийната ефективност и естетическия облик на града

„58 блока в Кюстендил и 29 блока в Дупница са санирани по програмата за енергийна ефективност и близо 3 000 семейства живеят в обновени домове“, заяви Христо Терзийски, водач в листата на 10-ти МИР.

Модернизацията на сгради води до директно намаляване на битовите разходи за отопление, защото коефициентът на топлопреминаване през една стена се намалява до няколко пъти. Подобрява се енергийната ефективност и не на последно място външният вид на сградите се подобрява. Това са директните ползи, но съществуват и множество индиректни като повишаване цената на имотите, подобряване на здравето и средата на живот, защото за медицината е известна връзката между влажните помещения и респираторните заболявания, подобряване на самочувствието и нагласата на живущите в квартала.

В Плана за възстановяване и устойчивост са предвидени европейски средства в размер на 1,4 млрд. лв. за страната, като сполучливо проведеният първи етап от програмата за енергийна ефективност е дивидент за региона и това доведе на място министър-председателя и ресорния зам.-министър на МРРБ да се ангажират, че област Кюстендил е сред водещите при продължаването на програмата.

„Целта ни е да добавим поне още толкова блокове с минимум 3 хил. семейства в новата програма, която стартира още през настоящата година. В нея за първи път са предвидени да бъдат санирани и еднофамилни сгради, което ще даде възможност на повече наши съграждани да модернизират и обновят дома си“, поясни Христо Терзийски.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.