Сапаревобанци биха тревога: Изхвърлиха тракийски трон на боклука

Тракийският трон и част от Асклепиона захвърлени на боклука в Сапарева баня

 

Ще предложим на кмета Калин Гелев останките от светилището да бъдат прибрани и показвани на туристите, казаха от фондация „Природните чудеса на България”

Тракийски трон от древната Германея е бил изхвърлен на боклука от строеж в Сапарева баня, алармираха сапаревобанци на редакционните телефони. Тракийският трон вероятно е изкопан от храм хранилище Асклепион, построен в чест на древногръцкия бог на медицината Асклепий, предполагат сапаревобанци. „Тракийската Германея ще допринесе много за бъдещото развитие на курортния град и ще даде огромен тласък за туризма”, смята Дени Милева от фондация „Природните чудеса на България”, откъдето заснеха останките от тракийското светилище, изхвърлено на боклука. Милева ще предложи на кмета на Сапарева баня Калин Гелев останките от светилището да бъдат прибрани и изложени в парка на Сапарева баня и да бъдат показвани на туристите.

Дени Милева

Най-голямото тракийско светилище на Асклепий в Гърция се намира в Епидавър, друг Асклепион има и на остров Кос, като те се посещават от милиони туристи от цял свят на година. Досега в България са открити асклепиони в Кюстендил и Перник. Храм на Асклепий е съществувал и в древна Германея – Сапарева баня, от който са открити пет оброчни плочи и фрагменти, но самата галерия на Асклепиона не бе намерена.

Калин Гелев