Сапаревобанци на бунт срещу новия Закон за ВиК

ОбС -Сапарева баня
  • Общинският съвет се събира извънредно заради прехвърлянето на ВиК-Паничище към водната асоциация в Кюстендил

Извънредно заседание, свързано с подготвения проект за нов Закон за водоснабдяване и канализация, ще проведе Общинският съвет (ОбС) в Сапарева баня, съобщиха от местния парламент.  Дневният ред включва само една точка обсъждане проект на решение на Министерския съвет за одобряване на проект на Закон за водоснабдяването и канализацията. Проектозаконът е публикуван на 26 октомври и ще се обсъжда до 25 ноември т.г. Той съдържа текстове за прехвърляне на “ВиК Паничище” ЕООД към Асоциация по ВиК-Кюстендил, което провокира недоволство в планинската община. От няколко дни там се събира подписка против частта в проекта на закона, касаеща прехвърляне на общинското ВиК дружество към ВиК асоциацията. Недоволството ескалира и в социалните мрежи, където са публикувани и призиви за протести.

„Съгласно чл.13, ал. 4 от новия Закон за водоснабдяването и канализацията, съществуващите към датата на влизането в сила на този закон ВиК системи публична собственост на държавата и общините, разположени на територията на съответната област, се управляват от асоциациите на ВиК. С една дума по силата на този закон насилствено искат общинското ВиК дружество да премине към асоциацията на ВиК-Кюстендил, без да се иска гласуване от Общински съвет, а още повече без да се иска и мнението на хората”, коментира във фейсбук групата „Забелязано в Сапарева баня” общинският съветник от ПП “Обединени земеделци” Светослав Андреев. Той апелира жителите на общината да се противопоставят на приемането на закона. Според него това ще доведе до драстично увеличение на цената на водата, по-ниско качество на услугите за жителите на общината, а вероятно и до подготовка за приватизация на ВиК оператора след време. „Всички заедно сме силни и в името на бъдещето на общината да се организираме и да предприемем действия срещу това брутално погазване на правата на общината като собственик и на нас, жителите в тази община”, казва Андреев. Сесията е насрочена за 23 ноември в малкия салон на читалище „Просветен лъч -1905”.

Припомняме, че през 2018 г., след остро противопоставяне на населението, местният парламент в Сапарева баня реши общината да не се присъединява към областната ВиК асоциация.

Юлияна КОЛЧАКОВА