Сапарево чества два 155-годишни юбилея

  • Сапаревобанското село ще отбележи Успение на Пресвета Богородица с фолклорна програма

 

Сапаревобанското село Сапарево, община Сапарева баня, ще отбележи празника Успение на Пресвета Богородица с фолклорна програма. Тази година програмата е посветена на два юбилея – 155 години от построяването на църквата „Успение Богородично” и 155 години от построяването на Сапаревската вада – съоръжение, влязло в учебниците по геодезия.

В програмата ще се включат фолклорни състави от общината, както и гости от село Бистрица и община Дупница.

Откриването е в 18,00 часа на площада в селото. Празникът ще продължи с изпълненията на “Давойс груп” с ръководител Чавдар Андреев, Пламен Иванов – клавирист, Димитър Методиев – клавирист и бек вокал. За всички гости ще пее Мими Тренчева.

Църквата “Успение Богородично” e построена на възвишение, с камбанария и часовник. Огрявана от слънцето от югозапад, църквата се вижда от всички места на Горно поле. Тя представлява умален вид на църквата в Рилския манастир и на 15 август празнува своя храмов празник.

Църквата е издигната в периода 1861-1864 г. След построяването на Рилския манастир “самата манастирска църква била най-големият християнски храм, издигнат в подвластните на турците християнски земи” и възрожденските ни градове и села я вземат за модел на бъдещите си черкви. Църквата “Успение Богородично” в Сапарево е значителна по размери и много добре изографисана. При изографисването и при изработване на дърворезбата художникът и майсторът резбар са се стремили да подражават на образци от Рилската обител.

През 1864 година успоредно с построяването на най-внушителната църква в Дупнишко и Самоковско се изгражда и първото мелиоративно съоръжение в България – Сапаревската вада (1864 г.) от първите мелиоратори в България – хаджи Иван Велков, Петре Пугьов и Митьо Бонджилов, под чието ръководство се строи 14-километровата Сапаревска вада, по която се насочва част от водите на Черни Искър към басейна на Струма.