Сарафов нарече Гешев “неуравновесен” и заяви, че се страхува за живота си

Снимка: БНТ

В отговор на изявлението на главния прокурор Иван Гешев, заместникът му Борислав Сарафов го обвини в приватизиране на прокуратурата и поиска лична охрана, защото се страхува за живота си.

По-рано днес Иван Гешев скъса демонстративно предварително написаната си оставка и призова Сарафов да подаде своята. Директорът на НСлС заяви:

“Днес няма да правя театър и да късам ритуално и демонстративно своята оставка. Тази роля отива на г-н Гешев. Аз ще се опитам да се придържам към морала и професионалната етика, доколкото това изобщо е възможно. Искрено съжалявам, че вместо да изпълняваме своите служебни задължения, ние занимаваме обществото като вадим кирливите си мръсни гащи и ги развяваме пред медиите и обществото”.

Според Сарафов точката на нетърпимост е стигнала дотам, че е необходим “дълбок катарзис, за да се отреже гнилото и прокуратурата най-сетне да заработи в полза на обществото”. Заяви, че няма да призовава Гешев да подава оставка, но ще настоява пред ВСС да го отстрани.

“Г-н Гешев смята, че притежава институцията прокуратура като своя лична собственост, но го уверявам, че нито той, нито който и да е друг не притежава нотариален акт за собственост на институцията прокуратура на Република България. Тя е институция на гражданите, не негова лична, а служителите ѝ не са негови слуги”.

По думите на Сарафов с днешното си изявление Иван Гешев е направил ясна заявка за влизане в политиката. Нарече го “неуравновесен човек, който е присвоил прокуратурата като своя собственост”.

Сарафов посочи, че се страхува за живота си и се обърна към министъра на правосъдието с искане да му бъде назначена лична охрана.

“За да не се окажа внезапно убит като прокурора Колев по времето на един друг главен прокурор преди 20 години. В този смисъл се обръщам през вас към министъра на правосъдието Крум Зарков, за да може още днес да бъде защитена физическата ми сигурност. Защото познавам г-н Гешев и именно затова се страхувам за своя живот. До днес, за разлика от него, аз водех нормален живот. ходих с жена си и с децата си до магазина. За съжаление от днес това за мен и семейството ми няма да бъде възможно, защото познавам методите на г-н Гешев”./БНТ

Иван Гешев показа оставката си и я скъса демонстративно