САЩ към македонците: Можете да си изберете много позитивно бъдеще

След Европейския съюз в лицето на канцлерите на Германия и Австрия и няколко еврокомисари, Съединените щати също декларираха подкрепата си за кампанията на македонския премиер Зоран Заев в полза на договора с Гърция за новото име на Македония.

В Скопие днес пристигна американският министър на отбраната Джеймс Матис и обърна внимание на македонците, че на предстоящия референдум на 30 септември, могат да си изберат много позитивно бъдеще.

“Ще се присъедините към Алианс, в който големи и малки държави прилагат заедно споделените ценности на национален суверенитет, териториална цялост и свобода от принуда. Докато други се стремят да обезсмислят тези ценности с всяване на раздор от Сирия до Украйна, аз ще цитирам генералния секретар на НАТО Столтенберг: “Готови сме да приемем страната ви като 30-та членка на НАТО, стига да изберете този път”, заяви Матис.

Джеймс Матис предварително обясни визитата си в Скопие с необходимостта да се противопостави на опити на Русия да повлияе за негативен резултат. А Зоран Заев посочи, че това би могло да бъде предотвратено само с членство на страните от Западните Балкани в НАТО и Европейския съюз, отбелязва БНР.

“Държавите от Западните Балкани, интегрирани в Евроатлантическото семейство, са гаранция за стабилна превенция от намеса на трети страни от региона. Постоянно приканваме лидерите в региона да се обединят  за изпълнение на общите цели за удържане на мира, регионално сътрудничество, икономическо развитие и интеграция в Евроатлантическото семейство на народите”, обясни още началникът на Пентагона.