САЩ наливат още $800 млн. на Украйна

Щатите дават 425 млн. долара за оръжие и в Тайван

Американските законодатели одобриха предоставянето на поне 800 милиона долара допълнителна помощ на Украйна за сигурността ѝ през 2023 година. В същото време Вашингтон предупреди, че не насърчава Киев да извършва удари по цели в Русия.

Вашингтон “нито е насърчавал, нито е давал възможност” на Украйна да нанася удари по цели в Русия, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, цитиран от Би Би Си.

Той говори малко след като Москва обвини Киев, че е извършил нападения с дронове срещу три руски летища, две от които са на стотици километри от Украйна.

Украйна не е коментирала въпроса. Руският президент Владимир Путин многократно е предупреждавал САЩ и техните съюзници да не преминават “червени линии”, като доставят оръжия с далечен обсег на действие на Украйна. Воденият от САЩ военен алианс на НАТО изключи предоставянето на такива оръжия на Киев на фона на опасенията, че това може да доведе до сериозна ескалация с въоръжената с ядрени оръжия Русия, която нахлу в Украйна на 24 февруари.

 Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън одобри вчера две нови продажби на оръжия за Тайван, които със сигурност ще предизвикат раздразнение у Китай, предаде Асошиейтед прес.

Държавният департамент заяви, че е одобрил продажби на резервни части за самолети на стойност над 425 милиона долара. Те са предназначени за изтребителите Ф-16 и транспортните самолети Ц-130 в тайванския военен флот, а и за други оръжейни системи, доставени от САЩ. Одобреното предложение включва основни резервни части на стойност 330 милиона долара и нестандартно оборудване, което струва 98 милиона долара, заедно със съответните допълнителни части и логистика.

Продажбите бяха обявени само седмици след като американският президент Джо Байдън разговаря с китайския си колега Си Цзинпин в Индонезия, а фокусът беше все по-агресивното поведение на Китай спрямо Тайван, отбелязва АП. Китай гледа на Тайван като на своя дезертирала провинция и се е зарекъл да обедини континентален Китай и Тайван със сила, ако е необходимо, посочва АП.  Досега Пекин категорично е осъждал одобрените от Вашингтон продажби на американско оръжие на Тайван като нарушение от страна на Вашингтон на принципа за “един Китай”. Очаква се Пекин да реагира по подобен начин и на вчерашното изявление./БТА