САЩ обмислят изпращане на допълнителни сили по източния фланг на НАТО, ако Русия нахлуе в Украйна

Съединените щати обмислят изпращането на допълнителни американски сили на ротационен принцип по източния фланг на НАТО в случай на руско нахлуване в Украйна. Това съобщава изданието “Вашингтон пост”, като се позовава на официални източници от САЩ и Европа.

Алиансът обмисля позициониране на групи в бойна готовност в Румъния, България, Словакия и Унгария, посочва “Вашингтон пост” като цитира неназован дипломат на НАТО. Също според дипломата, цитиран от изданието, всякакво изпращане на военни части в тези страни ще зависи от това дали местното правителство е склонно да ги приеме.
Съединените щати вече изпратиха две хиляди допълнителни военни предимно в Полша в отговор на струпването на руски войски по границата с Украйна.
В петък стана ясно, че още три хиляди американски военни ще бъдат изпратени в Полша, а хиляда се очаква да пристигнат в Румъния. Всичко това с цел засилване присъствието на Алианса на изток.
Междувременно разговорите между лидерите продължават, като американският президент Джо Байдън е заявил на руския си колега Владимир Путин, че в случай на инвазия Съединените щати и съюзниците ще отговорят бързо, като цената за Русия ще е висока.
Според Белия дом в едночасовия телефонен разговор Байдън е заявил още, че Америка е готова за дипломация, но и за „други сценарии“.
Официално лице от администрацията във Вашингтон описа разговора като „професионален и по същество,“ но лицето също посочи, че не се е стигнало до фундаментална промяна в позициите.
Вашингтон предупреждава, че пълномащабни военни действия на Русия в Украйна са възможни всеки един момент. Администрацията също казва, че не знае дали Путин всъщност е взел крайно решение за инвазия.
Москва отрича да има намерение за нахлуване в Украйна, но това не успокоява притесненията на Запада от струпвалите се десетки хиляди руски военни по украинската граница.
Заради информациите от нарастваща опасност от Русия, Съединените щати, както и европейски държави, включително България, призоваха гражданите си да напуснат Украйна. Подобен призив бе отправен и от Израел. Американското посолство в Киев нареди на по-голямата част от служителите си да напуснат страната.