САЩ са потресени от смъртни заплахи над американски военнопленници в Украйна

Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби окачестви като “потресаващ” факта, че официален представител на Русия намеква за предстояща смъртна присъда за двамата американци, пленени в Украйна, предадоха Ройтерс и БТА.
Реакцията му бе провокирана от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, който каза, че съдбата на американците зависи от решение на съда и че той не изключва присъдата срещу тях да е смъртна. “Потресаващо е официален представител на Русия даже да намеква за смъртна присъда на американски граждани . . . в Украйна”, заяви Кърби.
САЩ са категорично несъгласни с руската позиция, че двамата американски граждани, пленени в Украйна, не са защитени от Женевската конвенция за военнопленниците, заяви и високопоставен служител на Държавния департамент, според когото Вашингтон е изразил това свое становище пред Москва.
В интервю за американския телевизионен канал Ен Би Си говорителят на Кремъл каза вчера, че двамата американци са се сражавали в Украйна, с което са заплашвали живота на руски войници, и ще понесат отговорност за действията си.
Москва заяви, че не знае местонахождението на двамата американци, като каза, че те са наемници и може да бъдат осъдени на смърт от подкрепяните от Русия сепаратисти. Според руската агенция Интерфакс, цитираща неназован източник, Александър Друки, на 39 години, и Анди Уин, на 27 години, се намират на територията на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) в Източна Украйна.
Британците Шон Пинър и Ейдън Аслин и мароканецът Брахим Саадун, доброволци в украинската армия, вече бяха осъдени на смърт, след като бяха заловени в ДНР.