САЩ ще помагат на България за “Лукойл”

Какво каза новият американски посланик у нас

САЩ ще помагат за преодоляване на българската енергийна зависимост от Русия, включително и срещу износа на преработени в “Лукойл Бургас” руски петролни деривати. Това обясни номинираният за нов посланик на САЩ в България Кенет Мъртън, който бе изслушан в Комисията по външни отношения на американския Сенат.Дипломатът не говори за проблемите с корупцията в България и закона “Магнитски”, но получи директен въпрос за “Лукойл”, предаде Mediapool.

Сенаторът от демократите Крис ван Холън коментира, че има реален проблем с ангажиментите, поети към ЕС, да не се използва руски петрол. ЕС наложи ембарго над вноса на руски петрол заради войната на руския президент Владимир Путин срещу Украйна. България се ползва от специална отстъпка от санкциите срещу вноса на руски петрол заради специфичното си географско положение.Служебното правителство, обаче, търси вариант да отпадне забраната и за износ на произведени от руски петрол горива на “Нефтохим”.”Работим с другите ни европейски партньори и Европейската комисия, за механизми и инструменти, които да бъдат предоставени на България, за да скъса тези отношения”, каза Мъртън, който уточни, че не е експерт по тази тема.”Може да отнеме време, но със сигурност ще работя по това”, добави той.Дипломатът посочи, че ще продължи да подкрепя усилията на България за борба с руското вредно влияние.

Припомняме, че американският президент Джо Байдън номинира Кенет Мъртън за посланик на САЩ в България. Ако номинацията му бъде потвърдена от Сената, той ще замени на поста Херо Мустафа, която е в България от 2019 г.

Кенет Мъртън е бил посланик на САЩ в Хърватия и Хаити, а последната му мисия е като шарже д’афер на американското посолство в Хаити.