Сблъсъци в Белград заради „Европрайд”

Чуждестранни посланици и дипломати, както и представители на Европалрамента ще подкрепя събитието със своето участие

Сблъсъци в Белград заради “Европрайд”. Сръбският портал “Nova.rs” съобщи, че техен журналист е бил ранен от противниците на провеждането на демонстрацията.

Инцидентът се случи, след като опонентите се опитаха да пробият полицейския кордонпред сградата на парламента, откъдето трябва да тръгне шествието на “Европрайд 2022” и да стигне до парламента.

На булевард “Освобождение” противниците срещу провеждането на “Европрайд” влязоха в сблъсъци с полицията, която използва сълзотворен газ и димни бомби. Групи от противници се събираха от сутринта в центъра на столицата. По-рано в Белград имаше сблъсъци между опонентите и полицията и бяха задържани десетки хора, включително монахът Антоний, който удари с бутилка в корема оператора на H1. За нападението е подаден сигнал в полицията. “Европрайд 2022” беше забранен от сръбските власти, но днес беше постигнато споразумение за провеждането му. Европейската асоциация на организаторите на прайда (EPOA) обяви в събота, че след няколко седмици интензивен международен натиск премиерката Ана Бърнабич е разрешила провеждането на “Европрайд 2022” в Сърбия. Тя обявила, че може да гарантира сигурността по улиците на Белград.

Редица чуждестранни посланици и дипломати, както и представители на Европалрамента ще подкрепя събитието със своето участие. Няма съобщение, че в него ще участва и самата Бърнабич./ БГНЕС