Световната купа по сноуборд в Банско ще събере над 140 състезатели

Повече от 140 състезатели от цял свет се очаква да вземат участие в третото издание на Световната купа по сноуборд в паралелните дисциплини, което ще се проведе в Банско на 21 и 22 януари 2023. Това обяви Георги Бобев, вицепрезидент на федерацията по време на днешната пресконференция, посветена на домакинството на СК и старта на новия състезателен сезон. Участие в срещата с медиите взеха още президентът на БФСки Цеко Минев и водещите ни състезатели Радослав Янков, Алберт Попов и Камен Златков.

„Новият сезон идва с нови предизвикателства. Световна купа по сноуборд и световно младежко по сноуборд в паралелните дисциплини, на които ще сме домакини този сезон. Очакванията са ни за един по успешен сезон и в същото време по-нормален след пандемията, коментира Цеко Минев. Според него спечеленият от Радо Янков голям кристален глобус показа пътя по който в момента се случват нещата в алпийския ни сноуборд.

„Радо повлече крак и всички усилия, които и федерация, и спонсори направихме да има следващо поколение започват да се случват и това вече е факт. Самият Радо знае, че това младо поколение, което идва след него е благодарение на неговите успехи досега. Смея да твърдя, че очаквам в алпийския сноуборд много сериозни резултати в следващите години. Наистина имаме едно поколение, което включва няколко състезатели, които съм сигурен, че за годините си са на световно ниво. Миналата година в Италия Тервел Замфиров спечели бронзов медал от световното. Тази година се надяваме на домашна сцена да се представи по-добре, както и останалите ни таланти. Всичко това е плод на добрата координация. Когато човек има желание се получават тези отлични резултати“, допълни президентът на БФСки.
Според неговият заместник Георги Бобев ни предстои един много интересен сезон с много сериозен календар за федерацията.

„Световната купа по сноуборд в Банско ще една от последните проверки преди шампионата на планетата през февруари в Грузия. Организацията се провежда отново от екипа на Българската федерация по ски заедно с домакините от „Юлен“. Ще изградим добре познатата от предните стартове инфраструктура. Ще има зони за отборите, за гостите, както и голяма трибуни, а и фен зона с много забавления. Сигурен съм, че този път заради Радо и останалите момчета от талантливата млада генерация в алпийския сноуборд, които ще се изявят на младежкото световно ще има много публика и положителни емоции. Ще разчитаме и на сериозно медийно отразяване. В България стартовете ще се отразяват в каналите на Нова броудкастинг груп, а за света през партньорите ни от Инфронтспорт ще бъдат излъчени от над 20 телевизионни канала. Интересът е много сериозен. В последните години алпийският сноуборд показва едни много сериозни цифри що касае медийното покритие и глобалния интерес. Всички състезание се предавани пряко в много водещи телевизии по света и в Евроспорт. Дано и времето да е с нас. Януари месец е най-сериозният зимен месец, а времето винаги е фактор в нашата работа. Със съвместните усилия на огромния екип по организацията с подкрепата на Министерството на младежта и спорта, на Община Банско и 101-и алпийски полк от Смолян ще направим едно много голямо международно спортно събитие, заяви Бобев.

Той акцентира и на възстановяването от тази година на Балканската купа в алпийските ски. „Това стана с решение на всички балкански държави. Организацията е много сериозна, а има и награден фонд. Надяваме се в тези състезания да участват много известни състезатели, не само от Балканите, а и от всички развити ски нации. Да пожелаем успех на всички наши състезатели в отделните направления. Гледаме със самочувствие и увереност към един успешен сезон за българските зимни спортове, които са представени от Българската федерация по ски“, заяви още Бобев.