Световният шампион Матьо Февр спечели втория гигантски слалом в Банско

Курортният град получи много суперлативи за организацията на състезанието

Липсата на публика бе компенсирана от банските бабугери с характерното им дрънкане на звонци

 

Световният шампион Матьо Февр (Франция) спечели втория гигантски слалом от програмата на Световната купа по ски алпийски дисциплини в Банско. Февр финишира за 2:25.29 минути, след като беше най-бърз в първия манш с 1:11.45 минута, а при второто си спускане беше достатъчно солиден, за да триумфира. Втори на подиума на 28 февруари се качи Марко Одермат (Швейцария), който изостана на 0.75 секунди от победителя. Швейцарецът бе шести след първото спускане, след което даде четвърто време във второто и се придвижи с четири позиции напред. Трети завърши Алески Пентюро (Франция), който бе трети и след първия манш. Неговият пасив спрямо победителя бе 0.81 секунди, а преднината му пред четвъртия Тибо Фавро (Франция) 0.27 секунди. Пети  се нареди Щефан Бренщайнер (Австрия), който отново направи великолепно второ спускане.

Алберт Попов не успя да се класира за втория манш на гигантския слалом от Световната купа по ски алпийски дисциплини в Банско, тъй като не успя да финишира.

Програмата на Световната купа при мъжете продължава със стартове в скоростните дисциплини, които оригинално трябваше да се проведат в Квитфил (Норвегия), но заради пандемията от коронавирус бяха преместени в Заалбах-Хинтерглем (Австрия). Състезанията в Австрия започват в петък със спускане, преди в събота да се проведе второ такова, а в неделя ще се състои и супергигантски слалом.

„Най-добрата организация за световната купа за сезона”, „блестящо”, „перфектни условия”, ”безупречно” – такива бяха някои от суперлативите, които получи Банско за домакинството си на стартовете за Световната купа по алпийски ски за мъже. В последните два дни на февруари Банско беше световен център на вниманието и заслужи адмирации във всяко отношение. Небивалите мерки за сигурност и безопасност в значителна степен ограничиха възможностите на любителите на зимните спортове да гледат състезанията, но въпреки това емоциите от Бъндеришка поляна се пренесоха чрез директните излъчвания по целия свят. Видеостена за пряк ефир бе монтирана на централния площад в Банско.

За да се стигне до суперлативите, предварително беше свършена много работа. Думата си каза и опитът от домакинството на осемте, организирани преди сегашните стартове за Световната купа, както и европейски, международни и национални състезания по алпийски и бегови дисциплини, сноуборд и биатлон.

Тази година Банско е един от 22-та ски курорта, в които са състезанията за Световната купа за мъже за сезона. С превантивна цел, по решение на FIS, всички стартове в алпийските ски и за двата пола са само в Европа.

По предварителни данни двата гигантски слалома (по два манша) са наблюдавани от около 150 млн. зрители в Европа, Северна Америка и САЩ. Заснемането е направено от 32 камери и отразявано от близо 100 канала. Камерите предаваха от трасето „Марк Жирардели” с дължина 1238 м и денивелация 450 м. То бе подготвено от 100 човека – специалисти от фирмата концесионер на Ски зона „Банско”, БФСки и военни от 101-ви алпийски полк. Те заледиха с водни инжекции трасето така, че дори положителните температури от 10 градуса не попречиха то да остане в добро състояние. От височина 2060 м на старта до 1610 м на финала състезателите се спускаха по наклони от впечатляващите 57%  до 20%. Обезопасителните мрежи на състезателната писта бяха цели 20 км, а оборудването, монтирано по нея, тежи над 300 тона.

Липсата на публика, която със звънци, кречетала, свирки и викове винаги окуражава състезателите и създава неповторима атмосфера на финала, бе компенсирана от банските бабугери с характерното им дрънкане на звонци.

Дни преди състезанията, по пистите на Тодорка се пусна световноизвестният български музикант и солист на „Ковънт гардън” Васко Василев с… цигулка „Калкани” от 1714 г. Записът на „Зимата“ на Вивалди бе направен преди изгрев слънце на Тодорка на 2525 м височина и минус 27 градуса студ. Великолепният цигулар определи усещането с една дума – „Космос!”.