Световноизвестната пианистка Диляна Христова открива Фестивала на картината в Самоков

Пианистката с международна известност Диляна Христова ще гостува на Фестивала на картината в Самоков. Откриването е на 22 април от 17,30 ч. в галерия “Проф. Васил Захариев”.

“Имаме щастието в лицето на Диляна да намерим верен сподвижник и сме изключително благодарни за нейния жест към гражданите на Самоков и участниците в изложбата. Диляна ще ни пренесе в магичния свят на музиката и ще открие фестивала с пиано рецитал! Благодарим сърдечно, Диляна!”, заявиха организаторите.

Диляна Христова е родена в град Самоков, в семейство, възпитало в нея ценностите на изкуството и литературата. Нейният баща е доцент Асен Гицов, художник – зограф, изрисувал църкви, параклиси и манастири, носител на множество награди за съвременно християнско изкуство, а майка й – литератор, владеела шест езика, и както самата Диляна я описва – космополитен дух. Диляна започва да свири на пиано когато е на 5 години в класа по пиано на Наталия Захариева и солфеж Цветанка Георгиева. След завършен 4-ти клас продължава обучението си в най-старата музикална школа в България към район Васил Левски София, в класа по пиано на Евгения Димитрова и солфеж Венеция Самоковлийска. По това време, заедно с брат си Здравко, е лауреат на много конкурси, организирани от Столична община и ЦДНА и участник във фестивали на територията на София и областта. Продължава музикалното си обучение при Михаил Славов от ДМУ „Любомир Пипков”, а след завършване на средното си образование, в Академия за музикално и танцово изкуство – Пловдив. Преподавала е музика в Самоков, както и в “ ОУ „Бачо Киро” и университета „Св. Св. Кирил и Методий във Велико Търново. През 2009 година заминава да живее и работи в Кувейт, където се занимава с изпълнителска, продуцентска и преподавателска дейност и работи като музикален ръководител към Посолството на България в Кувейт. Диляна има множество соло и оркестрови прояви на световната сцена с участие на музиканти от цял свят – Англия, Германия, Полша, Сърбия, Италия, САЩ, Кувейт, Сирия, Канада, Русия и др. През 2019 г. Диляна Христова се завръща в България и представя юбилеен рецитал „Кръстопътища“ в Читалище-паметник „Отец Паисий“ в гр. Самоков. Животът на Диляна е изпълнен с музика, преживявания, динамика, отвеждал я на различни места по света, съдбата я е срещала с превратности. Но болката и предизвикателствата я карат да израства, и както тя казва: „Аз просто съм много влюбена в живота, изключително влюбена в живота!“, “ Всичко е възможно. Възможност и чудо – те са равносилни.“