Световноизвестният италианец Албино Пити за втори път откри изложба в Дупница, призна: Моето сърце остана тук, всеки ден си казвам честит рожден ден и се радвам, че съм жив

Албино Пити с преводачката Искра и Катя Йоцова

Създателят на експанзионизма подреди 53 картини живопис, почерпи с вино гостите си Цв. Христова, Д. Таушански, Георги Кацарски, Евгени Марушев…

Световноизвестният италиански художник и създател на експанзионизма Албино Пити за втори път откри изложба в Дупница.

Сред гостите бе и общинският съветник Славчо Павлов

На 12 юни в изложбена зала “Околийска къща” той  представи експозиция под наслов “Жест, движение, пространство”, включваща 53 картини живопис малък и голям формат. Уредникът на галерията Катя Йоцова определи като шедьовър изложбата, тя разказа моменти от автобиографията на художника и му връчи поздравителен адрес от името на кмета  инж. Методи Чимев.

Част от гостите на изложбата

Авторът, който прие много поздравления, бе напълно искрен в обръщението си към гостите: „Моето сърце остана в Дупница. Аз съм оптимист – животът е хубав. Всички сме малки, но хората, които правят нещо в живота, са големи. Животът изглежда дълъг, но е един прекрасен сън. Когато ми казват честит рожден ден, малко се ядосвам, та аз, когато всеки ден се събуждам и се радвам, че съм жив, си казвам – честит рожден ден!

Това, което правя, го правя с любов, не за пари. Понякога се питам – какво направих след толкова години… Но идва моментът на щастието, когато вашите добри думи докосват сърцето ми. Оптимист съм и независимо от годините и че ме боли тук или там, вървя напред. Аз съм един малък мъж, но се чувствам голям, след като толкова хора са дошли тук да ме уважат.“

Албино Пити покани дупничани на чаша италианско, разбира се, вино. Но не скри, че харесва много и цени българското вино. Жената, която го доведе в България, се казва Ина Константинова, психотерапевт. Споделя, че в Италия харесвала творчеството на Пити и искала да се запознае с него. Щом обаче двамата се срещат, остават от този момент завинаги заедно. По-късно се налага по семейни причини да се върне в родината си, разбира се, заедно с Албино Пити. Но той освен в съпругата си тук се влюбва и в България. Харесва му това спокойствие у нас, дори и в София, където всички институции са в централната част на столицата и не е проблем да ги посещава.

Десетки любители на изобразителното изкуство дойдоха на откриването. Сред тях бяха общинският съветник Славчо Павлов, Петър Петров, ваятелят на уникални форми от метал Радослав Киров, художниците Цветанка Христова, Димитър Таушански, Георги Кацарски, съпругата му Елена Марулевска и дъщеря им Елена, Евгени Марушев със съпругата си Янка, Валентина Алексиева – главен библиотекар при библиотеката към НЧ „Зора 1858“ и др. Експозицията ще може да бъде видяна в галерията в Дупница до 12 юли.

Албино Пити е роден в град Бреша, Италия, на 12 април 1951 г.  В младежките си години се посвещава на музиката и на рисуването. През 1967 г. се установява в Ротердам, а след това в Амстердам. След приключване на академичното си образование става ученик на Пилман.

През 70-те години Пити дава нов живот на изхвърлени предмети и ги превръща в произведения на изкуството. По-късно в Мадрид той създава произведения в нов калиграфски стил – живопис, рисувана с изключителна бързина и замах на четката. Следват неговите швейцарски, немски, италиански и испански периоди. Пити прави изложби в Барселона, Антиб, Флоренция, Франкфурт и много други европейски градове.

Неговото неформално изкуство е изпълнено със силни емоции и чувства, диктувани от сърцето. През 1987 г. Пити създава експанзионизма – ново течение в изкуството, основано на философския принцип експанзия без граници или ограничения. „Волята да изучавам света и да не съм статичен доведе по естествен път до създаването на това течение“, спомня си Албино. Интересът към творбите му нараства главоломно. Негови картини са изложени в галерии, частни колекции, музеи и музейни фондации по цял свят. Зад гърба си има повече от 500 персонални и колективни изложби и около 100 пърформанса, два от които са в Дупница и Перник. На стила и творчеството му са посветени 25 книги, но най-добре го описва критикът Гилермо Джилиоти: “За Пити творбата не се ражда, тя експлодира!”. През 2012 г. в своя акция Албино дори изрисува стар тролейбус в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата – 2019.

Маестрото има особен сантимент към България не само защото съпругата му е българка. Той е добре приет в страната ни и като творец. Картините му са високо оценени както от почитателите на изобразителното изкуство, така и от родната критика.

„В артистично отношение родината на Албино Пити е светът. Неформалната живопис на италианския майстор никога не е една и съща. Тя има способността да се преражда непрекъснато чрез знаци, цветове и значения, дори в зависимост от мястото на сътворяване“, казва Юлиян Райчев за творчеството му.