Светът произвежда рекордно количество пластмасови отпадъци

Светът произвежда рекордно количество пластмасови отпадъци за еднократна употреба, предимно от полимери, създадени от изкопаеми горива, въпреки глобалните усилия за намаляване на замърсяването с пластмаси и въглеродните емисии, показва нов доклад.

Вторият Индекс на създателите на пластмасови отпадъци, изготвен от филантропската фондация Minderoo, установи, че през 2021 г. светът е генерирал 139 млн. тона пластмасови отпадъци за еднократна употреба, което е с 6 млн. тона повече, отколкото през 2019 г., когато беше публикуван първият индекс, съобщава Си Ен Ен.

Докладът установи, че допълнителните пластмасови отпадъци, създадени през тези две години, се равняват на почти един 1 килограм повече за всеки човек на планетата и се дължат на търсенето на гъвкави опаковки като фолио и торбички.

През последните години правителствата по света обявиха политики за намаляване на обема на пластмасата за еднократна употреба, като забраниха продукти като сламки за еднократна употреба, прибори за хранене за еднократна употреба, кутии за храна, клечки за уши, торбички и балони.

В доклада обаче се посочва, че рециклирането не се увеличава достатъчно бързо, за да се справи с количеството произвеждана пластмаса, което означава, че е много по-вероятно използваните продукти да бъдат изхвърлени на сметищата, по плажовете, в реките и океаните, отколкото да попаднат в заводите за рециклиране.

В индекса са посочени само две компании от нефтохимическата промишленост, които рециклират и произвеждат рециклирани полимери в голям мащаб: Тайванският конгломерат Far Eastern New Century и тайландската Indorama Ventures, най-големият в света производител на рециклирана пластмаса за бутилки за напитки.

“Това доказва по безспорен начин, че проблемът със замърсяването с пластмаси става все по-голям и се движи от производителите на полимери, които, разбира се, се движат от петролния и газовия сектор”, казва Андрю Форест, основател на Minderoo.

Той предлага “полимерна премия” за всеки килограм пластмасов полимер, произведен от изкопаеми горива, за да стимулира финансово хората, компаниите и правителствата да рециклират повече.

“В напредналия свят това полимерно плащане ще доведе до автоматично механизирано събиране. В развиващия се свят това ще доведе до това, че хора, които иначе не биха имали никаква работа, ще имат работа, за да се уверят, че няма пластмасови отпадъци в океана, няма пластмасови отпадъци по улиците, няма пластмасови отпадъци, които да тровят дивата природа”, коментира Форест.

Миналата година Асамблеята по околна среда на ООН, която е най-високият орган за вземане на решения в областта на околната среда в света, се съгласи да създаде първия в света глобален договор за замърсяване с пластмаса.

Междуправителствен комитет работи в срок до 2024 г., за да изготви правно обвързващо споразумение, което да обхваща целия жизнен цикъл на пластмасата – от производството и дизайна до изхвърлянето ѝ./ offnews.bg