Светът се прости с кралица Елизабет II

Радев: Дори след смъртта си Елизабет II продължава да обединява

Светът се прости с кралица Елизабет II. Траурната церемония се състои в Уестминстърското абатство. На нея присъстваха около 500 високопоставени политици, сред които и българският президент Румен Радев. По-късно тленните останки на кралицата бяха откарани в замъка “Уиндзор”, където след церемония в тесен кръг ковчегът бе положен до този на съпруга ? принц Филип.
Заради огромното струпване на високопоставени гости от цял свят погребението на Елизабет ll наложи въвеждането на невиждани досега мерки за сигурност.


Британската столица бе охранявана от над 10 000 полицаи, като пристигнаха подкрепления от цялата страна. Часове преди церемонията по държавното погребение хиляди се бяха наредили вече по маршрута на траурната процесия, по който ще се отправи ковчега на Елизабет Втора след Уестминстърското абатство.
Стотици хора останаха разочаровани, че не успяха да си кажат последно сбогом с покойния монарх, след като в 6:30 местно време официално приключи времето за поклонение.
Държавни лидери, политици и царски фамилии от цял свят пристигнаха в Лондон през последните дни, за да се присъединят към членовете на кралското семейство и да си спомнят за живота и службата на кралицата.
Срещите с кралица Елизабет II остават незабравим спомен за мъдрост, за доброжелателност и за удивителния начин, по който тя пренасяше уроците от миналото към предизвикателствата на нашето съвремие. Това заяви президентът Румен Радев в Лондон. Държавният глава е в столицата на Обединеното кралство заедно със съпругата си Десислава Радева, където участват в траурната церемония за погребението на кралица Елизабет II.

“Малко са личностите като Нейно Величество кралица Елизабет II, оставили толкова дълбока и ярка следа в световната история с далновидност, със силен държавнически усет и отдаденост на мисията си в служба на своята държава и народ”, подчерта президентът. По думите му не е случайно, че дори след смъртта си кралица Елизабет II продължава да обединява – нейните сънародници чакат с дни, за да се поклонят пред паметта ?, а на траурната церемония в Лондон са дошли държавни и правителствени ръководители от цял свят. “Тук сме, за да изразим от името на българския народ нашите искрени съболезнования към кралското семейство и към народа на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия”, каза Радев.
Държавният глава поздрави Негово Величество Чарлз III с обявяването му за крал. “Вярвам, че той ще продължи достойното дело на Елизабет II”, каза той и изрази увереност, че водени от общи ценности и интереси, България и Великобритания ще задълбочават и обогатяват своето сътрудничество в името на мира и благоденствието в Европа.