Перничанинът В.Пиргов: Заблуда на шофьора, превишена скорост и разлив на гориво – причини за катастрофата на „Струма“

Гледка, която не е за описване. Това вижда един от първите, пристигнали на мястото на катастрофата на магистрала „Струма”. Васко Пиргов е от областната администрация на Перник. Той е събуден рано сутринта и пратен към мястото. Преди него са били само полицията и пожарната, предаде Нова тв.

“Според мен, казвам ви моето мнение кое е, все пак съм инженер по двигатели с вътрешно горене, грешката е на шофьора. Защото той застава точно на отклонението, там има една чешма. Предна дясна гума е ударила знак, който е изхвърлен на 45 метра. След това има около десетина колчета, където е набодена предна дясна дума. Оттам трагедията става необратима. Има разлив на гориво…”, обясни Пиргов.

Преди да отиде на мястото, той си е взел кафе от бензиностанция и като им казал, че има катастрофа на македонски автобус, те му отговорили, че преди това те са спрели на бензиностанцията, за да отидат до тоалетна.

“Значи изключваме, че водачът е заспал. Защото от самата бензиностанция до местопроизшествието е около 20 минути. Няма как да заспи за 20 минути. Предполагам, че е объркал пътя, навил е рязко волана, оттам се забива предната гума в знака, който е скъсан, на 45 метра изхвърлен и оттам вече става трагедията. Автобусът се е запалил от предната страна, а тези, които са били на задната и в момента са в “Пирогов”, те са счупили задно стъкло и оттам са излезли”, добавя Пиргов.

45 души загинаха, след като пътнически автобус се запали на автомагистрала „Струма“. Седем души са оцелели. Жертвите са чужди граждани, а автобусът е пътувал в посока към Република Северна Македония. Сред загиналите има деца. 

Огненият ад се е случил малко след 2.00 ч. тази нощ край село Боснек в нощта на понеделник срещу вторник. Превозното средство е влязло в страната ни от Турция. Малко след полунощ автобусът е спрял на бензиностанция до София, след което е продължил. След около час превозното средство с регистрация в Скопие е катастрофирало. По информация на МВР автобусът е самокатастрофирал.