Свършиха ремонта на пътя Самоков-Мальовица – до под кривата круша в Говедарци

След негодуванието на хората от региона на Говедарци срещу напълно разбития път до Мальовица ремонт все пак имаше, но само до половината. Пътят до пистите остава трудно достъпен и зимният сезон остава все така застрашен. Хотелите в Говедарци се зарадваха, че до тях ще се стига нормално след закърпването на участъка, но гостите им обичайно изминават трасето Говедарци – Мальовица ежедневно, което е част от цялостното преживяване. А по заледен стръмен участък, осеян с ровове е цяло изкуство да се преодолеят последните километри. Въпреки че изминалият ски сезон е бил успешен, туристите са били предимно българи и са коментирали, че мястото е приказно, но ще дойдат отново, когато пътят е достъпен. Дори в летния сезон критиките са валели.

Живеещите в региона имаха опасения, че това ще се случи още със стартиране на ремонта, защото за разлика от предни пъти трасето е започнало да се кърпи от Говедарци в посока Самоков и работниците нищо не са знаели за пропуснатия участък. Въпреки че още тогава сигнализираха, участъкът Мальовица – Говедарци остана в същото положение. Местните дори се надяваха и призоваваха АПИ да извърши пълна рехабилитация на 23 километровия участък, защото кърпенето на дупки всяка година е ужасяващо и неефективно.

Многобройните инвестиции в Говедарци, Мальовица, Маджаре и съседните населени места са като направени в центъра на пустинята, ако останат недостъпни. А не това е обликът на българския туристически продукт, за който страната ни харчи милиони в стремеж за по-добър имидж и повече туристи.

В днешната ситуация рекламата на курорта Мальовица трябва да звучи така: „Насладете се на страхотни хотели сред невероятна природа и не се притеснявайте да изминете последните 20 км пеша!“