Свята кауза! Жители на трънско село събират пари, за да спасят храм на 170 г.

За реставрация на църквата „Свети Йоан Предтеча“ в Радово са необходими 40 000 лв.

170-годишната църква в село Радово се нуждае от спешен ремонт. Храмът, носещ името на свети Йоан Предтеча, се руши и в момента представлява тъжна гледка.
Китното селце се намира на около 6 километра от общинския център Трън. Наблизо се извисява връх Руй, през който минава българо-сръбската граница. Днес в селото живеят едва трийсетина души, но все още пазещи традициите и свободолюбивия дух на предците си. В началото на новата година радовчани са обединени около една кауза – да спасят църквата си.


Храмът е построен още преди Освобождението – в далечната 1852 г., със средства и труд на местните жители.
За съжаление времето и природата са оставили своя отпечатък. Светинята се разпада и се нуждае от ремонт на покрива и укрепване на стените, за което по първоначални сметки са необходими около 40 000 лева.
Към този момент покривът е рухнал на няколко места и е затиснал иконостаса. Доброволци са преместили владишкия трон, пейки, полилеи и църковна утвар в средата на църквата, където все още не тече, за да се запазят. Дарителят Стоян Христов с няколко работници е изградил скеле над иконостаса, за да не го засипе срутващият се покрив. Хората се надяват по този начин да се съхрани до пролетта, когато на всяка цена трябва да стартират строителните дейности.
За да съхранят православната обител, в Радово организират кампания за набиране на средства. За целта е разкрита дарителска сметка.
„Някъде там, по земята българска, в едно българско село, една църква спори с времето. То я натиска, брули я не на шега, а тя със сетни сили крепи гръбнака си, отстоява всяка греда, всяка керемида и гледа с надежда с големите си прозорци – очи. Пази вярата българска и родовата ни памет. Така е обещала някога на тези, дето я съградиха, и на Бог. Но времето е безпощадно, защото има за приятел безхаберието. Нека не сме ние, които ще я разрушим с безхаберие. Нека направим каквото можем!“, споделя един от инициаторите на кампанията – Мариела Костова.
По думите й този храм има нужда от нашата помощ толкова, колкото ние имаме нужда от неговата. С Божия милост и човешко благоволение може да бъде спасен.
„Селото се казва Радово. То си знае откъде носи името си. Първото, което човек се сеща, е, че носи радост. Нека радост да има в това българско село със спасената църква и ние да бъдем частица от тази радост. Понякога и малкото е много“, казва още Мариела.


За още една благотворителна акция в подкрепа на храма разказва Анушка Симова. Тя се е свързала с Жени Тодорова – съпруга на местен краевед. Стоян Тодоров е автор на книгата „Радово, Трънско – за селото и за хората“, чийто тираж е изчерпан и са налични само четири екземпляра. С парите от продажбата им ще се подпомогне ремонтът на църквата.


“С изненада и огромна признателност узнах от г-жа Тодорова, че съпругът й е написал книгата абсолютно безвъзмездно като израз на любовта си към своите съселяни и към селото на своите родители. Изданието е много ценно, всеки може да открие в него родословното си дърво. Който желае, може да закупи книгата на цена 40 лв., като по този начин даде своя принос за възстановяване на светинята, построена от нашите прадядовци и прабаби. Нека бъдем техни достойни наследници“, казва още Анушка Симова.

Сметката за набиране на средства за храма е:
IBAN: BG69STSA93000028067835
BIC: STSABGSF
Банка ДСК
Сдружение “Възстановяване на храм “Св. Йоан Предтеча”, с. Радово”

 

Светлана ВИДИНСКА