Св. литургия, шествие и заря за двойния празник на Симитли

Кметът Апостол Апостолов: Нека Богородица ни закриля

8-ми септември е един от най – големите празници в Симитли, тъй като на този ден местните хора почитат Малка Богородица и празнуват деня на града.
По традиция тържествата започват още от рано сутринта в четвъртък в храм “Рождество Богородично”. Там бе отслужена утринна, а след това и Божествена света литургия.


Стотици бяха жителите на община Симитли, които се стекоха в храма, за да запалят свещ за здраве в празничния ден. Сред тях бяха кметът Апостол Апостолов, председателят на Общински съвет – Вилимир Александров, зам.-кметът Евгения Георгиева и много други.


Кметът Апостол Апостолов заяви в словото си: “8-ми септември е празник не само за всички православни християни, но и за жителите на Симитли! В предходните две години заради пандемията от COVID – 19 нямахме възможност да отбележим подобаващо този ден, но сега това се случи! В този празничен за всички ни ден искам да Ви пожелая здраве, щастие и просперитет! Вярвам, че както до сега, така и за в бъдеще ще продължаваме да бъдем силни и обединени, да се уповаваме на вярата, традициите и ценности!
Нека Божията майка ни закриля!”.
Празненствата продължиха с шествие и поднасяне на цветя и венци пред паметника “Лъвчето”, а след това се състоя празничен концерт и заря.
Църквата “Рождество Богородично” отбеляза храмовия си празник

93-годишната църква “Рождество Богородично” в Симитли отбелязва храмовия си празник! Църквата е храм – паметник за загиналите войници от Седма пехотна рилска дивизия в боя при Симитли по време на Балканската война в 1912 година.
В архитектурно отношение представлява трикорабна псевдобазилика с притвор и камбанария от запад. Архиерейският трон е с дърворезба от Банската художествена школа. Запазени са три свещеника с интересна форма. Интериорът показва високите художествени качества на зографа. Иконите са рисувани през 1929 година. Строител на църквата е Илия Йосифов от Каракьой. Тя е осветена на 13 октомври 1929 г. от митрополит Макарий Неврокопски.