Сградата на общинската администрация в Разлог тази зима няма да се отоплява на газ

Сградата на общинската администрация в Разлог тази зима няма да се отоплява на газ, каза за БТА вр.и.д. кмет на общината инж. Венцислав Гърменов. Разчет на разходите е показал, че на този етап по-евтиният вариант за отопление е електричеството. За целта ще се ползват климатици, с каквито разполага всяка стая в сградата, допълни той.

Преди началото на зимата ще бъде подменена и дограмата в Общинска администрация – Разлог. Вр.и.д. кмет на общината посочи, че подмяната е отлагана от години, дограмата е стара и се губи голямо количество топлина. „В момента разходът за смяна на дограмата е обоснован, от гледна точка на цената на енергоизточниците“, коментира Гърменов.

През предстоящия зимен сезон ще бъде затворена сградата, в която се помещава администрацията на общинския съвет, както и част от социалните услуги. Сградата се отоплява на газ, но за предстоящата зима от общинската администрация са подали заявка за нулево потребление, с цел спестяване на разходи.

През зимния период сградата ще бъде заключена, а всички служители, които работят там, ще бъдат преместени в основната сграда на общинската администрация или в друга общинска сграда, която се отоплява на електричество, без това да попречи на работата, допълни инж. Гърменов.

Социалните услуги в общината, които са в други сгради, се отопляват с електрически уреди или с дизелово гориво, и при тях няма да има разместване. Общински съвет – Разлог ще заседава в залата, в която традиционно се провеждат сесиите, която е в сградата, която предстои да бъде затворена, каза инж. Гърменов. Причината е, че общината не разполага с друга голяма зала за заседанията. Те, обаче, се провеждат веднъж месечно, като предварително сградата ще бъде отключвана, а залата – затопляна.

През август общинското ръководство проведе редица срещи с директорите на учебните заведения на територията на Разлог. На тях бяха обсъдени вариантите за използване на общи сгради през отоплителния сезон на учебната 2022/2023г.

От община Разлог посочват, че директорите на началните училища са заявили, че имат готовност за използване на общи сгради, но в краен случай. На този етап проблем с отоплението няма, а учебните заведения ще разчитат на допълнително финансиране от Министерство на образованието, като гарантират, че няма да се наруши качеството на образованието и децата ще участ присъствено, е станало ясно по време на срещите, допълват от общината.

С цел икономия на средства основно училище „Никола Парапунов“ в града затваря третия етаж в основната сграда, а децата от първо до четвърти клас ще се обучават в отделената, по-малката сградата на учебното заведение.

Преди началото на учебната година и на отоплителния сезон са проведени срещи и с директорите на гимназиите в града и са обсъдени различни варианти за зимните месеци.