СГС реши: Делян Пеевски се прощава с магазина си „Техномаркет” в Благоевград с площ 9119 кв. м, не е плащал наем, брои и 33,5 хил. лв. съдебни разноски

292-20-01-655-402-delian-peevski 

Делян Пеевски се прощава с магазина си „Техномаркт” в Благоевград. Софийският градски отсъди веригата да опразни обекта им с площ от 9119 кв. м в Благоевград по иск на “Глориент Инвестмънт БГ”, след като е спряла да плаща наем за него. В същото време съдът отказа да допусне предварително изпълнение на решението, защото от това може да настъпи непоправима вреда за магазина. Но отсъди съдебните разноски в размер на 33.5 хил. лв. да са за сметка на дружеството на депутата, пише още “Дневник”.

02-01-mart
Решението не е окончателно и могат да се обжалва пред по-висока инстанция в двуседмичен срок.

Това е поредният обект, с който се прощава веригата, търгуваща с техника. Преди ден съдът постанови същото и за магазина в Русе, през ноември миналата година съдът се произнесе по същия начин и за магазините в Кърджали, а по информация на investor.bg – и в Севлиево и Пазарджик.
Компанията “Глориент инвестмънт”, в която акционери са редица международни фондове и инвеститори, води 27 дела срещу “Техномаркет”. Проблемите между двете фирми датират от началото на 2016 г. Тогава мажоритарен акционер в “Техномаркет България” става “НСН инвестмънт”, собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски. След това търговската веригата спира да плаща наем на собственика на магазините. Въпросните обекти – магазини и складове, са прехвърлени на “Глориент” от основателите на “Техномаркет” Николай Китов и Христо Кусев преди повече от 10 години, когато Китов контролираше инвестиционната компания. Веригата за техника се опитва да оспори сделките с мотива, че сделката е била фиктивна и “Техномаркет” продължава да е собственик на магазините.
Инвестиционната компания “Глориент Инвестмънт” досега е успяла да издейства запор на сметките на веригата за техника и да си върне 800 хил. евро неплатени наеми. Тя изчислява загубите си до този момент на 3.8 млн. евро.