Сдружението „Паметник на Невена Коканова в Дупница” е официално регистрирано

Бившият учител ни показа стаята, където дупничанката се е появила на бял свят. (Невена Коканова на малката снимка)
  • Венчето много харесваше и обичаше града си, категоричен е Димитър Васев, който е купил родната й къща през 1968 година

Сдружението за издигането на монумент на Невена Коканова в Дупница вече е официално регистрирано, заяви инициаторът Николай Табаков.

Димитър Васев

Преди няколко месеца общественикът обяви идеята си, която набира все по-голяма популярност в града.
„През следващата седмица ще продължим с други дейности, свързани с инициативата. Сдружението се казва „Паметник на Невена Коканова в Дупница” и продължаваме да работим за осъществяването на идеята, която среща голяма подкрепа от дупничани. Скоро ще обявим и банкова сметка, по която всеки желаещ ще може да преведе средства.

Димитър Васев ни показа стаята, където дупничанката се е появила на бял свят.

Парите за регистрацията и чисто административните такси бяха събрани от хора, които се радват от подетата инициатива”, каза пред „Вяра” Николай Табаков. Той ни предостави и редки снимки на великата актриса, които е открил в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”. Фотографиите са дело на покойния Панайот Бърнев.

Николай Табаков

„Вяра” посети къщата, където Невена Коканова е родена и прекарала детските си години. В момента тя е собственост на Димитър Васев, който беше така любезен да ни разкаже неговите спомени за една от най-обичаните родни актриси. Той е бивш учител по математика и физика. Преподавал е в село Голем Върбовник, а след това в дупнишкото училище „Христаки Павлович”.

Редките снимки на Невена Коканова, които Николай Табаков е открил в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”.


„Пазя най-светли спомени от Невена. Идваше редовно вкъщи. Тя е родена тук и й беше много приятно да идва на мястото, където се е появила на бял свят. Бяхме в близки приятелски отношения, които запазихме през цялото време. Лично аз си купих къщата от нейното семейство преди 51 години, през далечната 1968 година.

Родната къща на Невена Коканова

Горният етаж беше на чичо й, а долният – на нейния баща. Първо купих дела на чичото, а след това и този на баща й, когато той почина. Баща й беше офицер, който беше подгонен и дори е лежал в Белене. Почти не съм правил промени по къщата, като изключим една пристройка. Ходил съм й на гости поне 20 пъти в София. Тя имаше апартамент в блока на артистите, който след нейната смърт бе продаден от дъщеря й. Невена е завършила Търговска гимназия в София, никога не е учила ВИТИЗ. Това обаче не й пречеше да бъде най-добрата българска актриса до ден днешен, талантът й беше невероятен”, каза пред „Вяра” Димитър Васев.

Градинката, в която великата актриса е обичала да си почива.

Той допълни, че Невена е идвала в родната си къща често и е довеждала тук както своето семейство, така и колеги. Преди години улицата се е казвала „Момина сълза”, но вече е прекръстена на „Невена Коканова”.
„Невена много обичаше и харесваше родния си град. Беше й приятно да се разхожда в региона, природата й допадаше. В градинката имаше две големи дървета – слива и черница, и тя много обичаше да седи под тях и да си почива на сянка. По време на снимките на филма „Крадецът на праскови”…

Подробности в печатното издание