Седмица след вота още не е ясно дали ще има кой да управлява

Вариантите за съставяне на правителство са минимални

Седмица след изборите, голяма част от партиите заявиха позициите си за управлението на страната. Ситуацията изглежда все по-трудна за старт на преговори. В същото време партиите са на мнение, че нови предсрочни парламентарни избори биха означавали разруха на политическата система.

Вариантите за съставяне на правителство са минимални. Това e мнението на част от политическите анализатори. Наблюдава се колективно бягство от отговорност на политическите лидери, смятат експерти.
“Като гледаме изявленията и официалните позиции на политическите лидери до момента, така перспективите не са особено оптимистични. Виждаме, че отправената от ГЕРБ покана, не среща разбиране и приемане към този момент. Тя е категорично отхвърлена от “Продължаваме промяната” и от ДБ. По-същественият проблем е ,че те нямат готовност даже и да разговарят. Съотношението на силите е такова, че не дава възможност за сформиране на малки коалиции”, коментира социологът от “Алфа рисърч” Геновева Петрова.
Анализаторите коментират, че най-реалистичният вариант, при който може да се сформира правителство, е при връчването на третия мандат и то да бъде или експертно, или програмно.

“Нека да видим този формат, който сме предложили, докъде ще стигне. Правителство на малцинството отново означава правителство, което се ползва с мнозинство в НС. Едни нови предсрочни избори могат да играят ролята на каската, която ще доведе до разпад. При следващи избори съставянето на правителство ще бъде по-трудно, отколкото е в момента. Правителството се самосвали. И това, че внесохме вот на недоверие, спасихме държавата от едно правителство, което се ползва с недоверие”, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

“Нека не подценяваме колегите от ГЕРБ, както те казват – опитна партия са, управлявали са с кабинети на малцинството. Когато дойде вторият мандат, ще проведем Национален съвет и преговори. На нас ни пука за България. Миналата година, когато като неочакван победител в изборите, щеше да ни е най-изгодно, ние не отидохме на избори. Ние поехме тежката отговорност, успяхме да сглобим една невъзможна коалиция”, коментира съоснователят на “Продължаваме промяната” Асен Василев.

Иван Ченчев от БСП изрази мнение, че ГЕРБ трябва да понесе отговорността за правителство, тъй като са свалили предишните управляващи, без да имат план какво ще правят. “Ако третият мандат дойде към БСП, сме готови да я понесем. имаме политически разговори, ние излъчихме нашите представители”, добави бъдещият депутат./ bgonair.bg