Седмокласниците писаха преразказ по разказа “Череши” на Захари Карабашлиев

Над 111 000 ученици от 7-и и 10-и клас се явяват днес на Национално външно оценяване по български език и литература. Десетокласниците имат за първи път такъв изпит. За седмокласниците рано тази сутрин беше изтеглен Вариант 1 за теста.

Падна им се да пишат подробен преразказ от името на неутрален разказвач по разказа “Череши” на Захари Карабашлиев.

Изпитът “две в едно ” започна малко след седем тази сутрин с влизането на десетокласниците. Общо го положиха 52 хил. десетокласници в 999 училища.
Вариант за изпита не беше теглен, защото е един. Изпитът за 10-ти клас започна в 8, продължи час и половина. За това време учениците решаваха тест от 23 въпроса със затворени и отворени отговори, за редактиране, за формулиране на теза и създаване на кратък текст. След около час първите започнаха да излизат.

В 7.50 в просветното министерство от два възможни беше изтеглен Вариант 1 за седмокласниците.

“Направили сме всичко необходимо включително и стрес тестове, за да може организацията да бъде оптимално добра, да няма технически проблеми има достатъчно квестори, погрижили сме се и за карантинираните ученици”, каза Мария Гайдарова, служебен зам.-министър на образованието и науката.

Гайдарова каза още, че карантинираните седмокласници, които се явяват на изпита са 16, а десетокласниците – 50. Те полагат изпита в отделни стаи. Болните не могат да се явят.

Към 8.15 в училище дойдоха и седмокласниците.

Изпитът започна в 9 и ще продължи два часа и половина.

Седмокласниците решаваха тест от 25 въпроса и пишеха преразказ върху неизучавана творба.

Днес се спазваха и всички мерки за безопасност – учениците бяха с маски, а двата випуска влизаха от различни входове. Изпитите “две в едно” се полагат в собствените училища, има видеонаблюдение и квестори, за да не се преписва./БНТ