Сезонът в картинга завърши в Кюстендил, ясни са шампионите

Измина и последният 6-и кръг от националния шампионат по картинг БФК-НКС, който се проведе на писта Пауталия в Кюстендил. Въпреки неспирния дъжд и студеното време, пилотите във всички класове предложиха интересни битки и показаха най-доброто от себе си в борбата за призовите места и шампионските титли при много добра организация.

В този кръг титлата трябваше да се реши при най-малките в клас Mini BG. Там претенденти бяха Калоян Гьошев, Пресиян Стоянов и Деян Дамянов. Първия манш спечели убедително Калоян след старт от полпозишън, а зад него след оспорвана битка второто място задържа Пресиян пред Дамянов.

Във втория отново Гьошев финишира първи, но заради наказание от 3 секунди за настъпване на жълтата линия на старта бе класиран 3-и. Така първи стана Дамянов пред румънския пилот Марк Моя, а Гьошев все пак запази първото място в класирането за кръга с 1 т. пред Деян и 14 т. пред Моя. Така той стана шампион в класа за сезона. Втори и трети се наредиха Пресиян (4-и за кръга) и Дамянов.

В клас Mini две победи в двата манша записа Любослав Руйков, с което той стана втори в крайното класиране за сезона, зад осигурилия си титлата още от предния кръг Слави Минков.

В първия Руйков изпревари на старта Христо Младенов, който завърши втори. Младенов не потегли добре и във втория, но бързо си проби път напред, за да стигне до 2-ата позиция, на която и завърши за кръга. В шампионата Христо завърши 3-и. Минков от своя страна имаше проблеми с гумите за мокро. В крайна сметка той завърши 3-и за кръга след борба с Петър Шингов.

Пилотите в класовете Rotax Senior и Rotax Junior този път караха заедно, но това не попречи да направят хубави битки. При по-големите победата и титлата взе Люсиян Савов, който събра най-много точки от всички класове – общо 335 т.

Савов спечели убедително първия манш пред Дейвид Митов, който обаче получи 2 наказания от общо 13 сек и се смъкна до 4-о място. Така втора и трети бяха класирани Лора Христова и Виктор Върбанов.

Именно Върбанов изненадващо поведе втория манш след силен старт, но след средата на състезанието загуби позиции спрямо Люси и Лора. В края на предпоследната обиколка пък Савов сбърка и това изведе начело плевенчанката. Тя спечели манша и стана втора за кръга, пред Върбанов и Митов. В крайното класиране за сезона втори е Дейвид, който успя да изпревари Петер Мюлер, като германецът не участва в този кръг. Лора е 4-а.

В Junior лидерът в шампионата Данислав Арсов не успя да участва заради финансови проблеми, но той така или иначе бе недостижим в класирането и спечели титлата за втора поредна година.

В негово отсъствие кръгът в Кюстендил спечели пилотът от Северна Македония Васил Апостолоски с успехи и двата манша.

В първия той остави зад себе си Самуил Иванов, а във втория Калоян Генов. Само с точка повече заради по-доброто си класиране от квалификацията Самуил се класира 2-и за кръга. Четвърта остана Снежана Илиева, която не можа да покаже конкурентно темпо на мокро. В крайното класиране за сезона Калоян е 2-и на 5 точки пред Самуил, а Апостолоски е 4-и.

Най-драматична беше битката в клас No Gear Open.

Там в първия манш заради технически проблем най-бързият от квалификацията Алекс Дешков не успя да потегли веднага и изостана от лидерите с 2 обиколки. Победата взе Томи Хаджийски, а движещият се зад него Юлиян Димитров получи повреда и отпадна. Така втори се класира Кристиян Димитров пред Йосиф Тошков.

Хаджийски водеше и във второто състезание, но му се скъса веригата и той напусна борбата. В същото време Дешков бързо си проби път напред, изпревари Юли и спечели както манша, така и първото място в общото класиране при първото си участие за сезона у нас. Димитров остана 2-и, а Кристиян 3-и, с което пилотът от Хасково си осигури второто място за кръга и шампионската титла в класа. За сезона Томи остана със среброто, а бронзът е за Юлиян.

В кралския клас KZ-2 победата и шампионската титла отидоха при Юлиян Серафимов. Горчо и в двата манша днес се озоваваше последен 3-и след старта, но и в двата случая след това бързо повеждаше и печелеше убедително.

Основният му конкурент в шампионата Искрин Арабаджиев не участва заради това, че не разполагаше с подходящи гуми за мокро. Така втори се нареди Любомир Гърков. Той поведе във второто състезание, но след това бе изпреварен от Серафимов, а после се завъртя и изостана много. Трети за кръга е Станислав Атанасов, който не бе карал от близо 2 години.

След края на състезанието Серафимов, който в крайното класиране е пред Гърков и Искрин, обяви, че това му е било последното състезание в кариерата в картинга. Засега не е ясно дали той ще се състезава догодина и в какви моторспортни надпревари./ClubS1 Team