Секретарят на общината Мартин Жлябинков: В Перник се изоставят кучета от съседни общини

Зачестиха случаите кучета, регистрирани в съседни общини, да бъдат изоставяни в Перник и близките села, алармира секретарят на общината Мартин Жлябинков. В Перник са намирани и маркирани кучета от Радомир и София. Агресивно животно от с. Лозен е открито в пернишкото село Рударци. Хората от общинския приют спасили и питбул, осиновен от приют в София, който два дни е бил завързан за дърво, съобщават от общината.

От две години и половина община Перник работи сериозно и хуманно по решаване на проблема с бездомните кучета. Изготвена е безплатна програма за кастриране на домашни животни, ежедневно се кастрират и безстопанствени кучета. “Преди имахме по над 50 сигнала за проблеми с бездомни кучета месечно, сега те се броят на пръстите на едната ръка. Освен това от 2020 г. досега сме кастрирали 1195 кучета, от които почти 300 са домашни. Осиновени от общинския приют са 458, като от тях 328 – извън България. Трябва обаче да вървим в една посока със съседните общини. Това, че работим добре не означава, че трябва да кастрираме кучетата на съседни територии”, обясни Жлябинков на среща с представители на съседни общини, Столична община, Областната дирекция на МВР и Областната дирекция по безопасност на храните. Той настоя останалите пет общини в региона да направят стъпки за решаване на проблема с популацията на бездомните животни, защото той вече засяга и Перник.

Отговорникът на приюта Ани Боянова обяви, че жители на съседни общини ги търсят често, за да спасяват малки кучета, или за да им помогнат с бездомни животни. По думите й няма как общинският приют да работи в съседните градове и села.