Сертификат на “Гинес” за плувец в ледени води от Сандански!

Радостин Кръстев стана абсолютен световен шампион на 500 м св. ст.

 

Сертификат на Гинес получи санданчанинът Радостин Кръстев за абсолютния му световен рекорд на 500 свободен стил ледено плуване, съобщиха от общината.

Радостин Кръстев стана абсолютен световен шампион на 500 м св. ст. по плуване в ледени води. Състезателят от Плувен клуб “Сандански” спечели титлата във френското градче Самоенс, триумфирайки на 500 м с 5:36 мин.

Санданчанинът даде време, което до момента никой различен плувец преди него не беше постигал в предходните четири издания на шампионатите на планетата в ледени води, което е нов международен връх. Температурата на водата при плуването на Радостин беше 3 градуса, а температурата на въздуха – 4 градуса.

Преди това, треньорът в ПК “Сандански” Антон Спиров се окичи със сребро на 100 м бътерфлай във възрастова група 35-40 г.

На 1000 метра свободен стил Радо постигна най-добро лично време – 12 мин. 10 сек. и зае престижното шесто място.

Радостин Кръстев записа най-големия успех в кариерата си пред погледа на своя личен треньор Антон Спиров, на 11-кратния носител на Световната купа по плувен маратон Петър Стойчев и на брат си Михаил.

“Едно много професионално плуване, с доста добре разпределена тактическа скорост. Радостин тръгна изключително бързо заедно с останалите конкуренти, но успя да съхрани скоростта си и да победи с нов световен рекорд. Това е нещо изумително, защото той е дебютант на световно първенство в ледени води“, сподели за bTV Петър Стойчев.

На световното първенство по ледени води в Самоа сюр Сен участваха повече от 500 плувци от над 70 държави от всички краища на земното кълбо.