Симеон Симеонов алармира: Река Бистрица пресъхна, отива в яз. „Дяково”

Симеон Симеонов
  • Отпадните води на над 36 къщи текат в Бистрица, през лятото мирише, казва Симеонов

Река Бистрица в едноименното дупнишко село пресъхна. В последните месеци водата в коритото е съвсем малко, алармираха бистричани. Причината според местните хора е, че на водохващането, което се намира в горния край на селото, водата се насочва към канала, захранващ язовир „Дяково”.

Водата в реката в Бистрица е изключително малко.

„Водата в реката в Бистрица е под санитарния минимум, защото отива в язовир „Дяково”. Предполагам, че на водохващането металните шлюзове или врати са спуснати докрай и реката се изсушава. Цяло лято – месеците юли, август, септември, а и в началото на октомври, в реката има страшно малко вода. Живея до реката, до долния мост и мога да я наблюдавам постоянно.

Водохващането в Бистрица

Последствията са многопосочни – навлизаме в екологична катастрофа. Виждал съм рибки да изскачат от водата, защото не им достига въздух. Има и друго – на повече от 36 къщи фекалиите отиват директно в реката, като няма оттичане, почва да мирише. През годините и за това съм сигнализирал, но без резултат”, алармира Симеон Симеонов от Бистрица – пенсионер и бивш служител в армията и бобовдолските мини. И допълни: „Същото беше положението и през 2000 г. Водата беше много намаляла и по мой сигнал направиха проверка от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Установи се, че нивото е изключително ниско, защото водата отива в канала за язовир „Дяково”. От министерството тогава ми изпратиха писмо. Отговориха ми, че са дали предписание на „Напоителни системи” да оставят в реката не по-малко от 0,056 кубика в секунда. Количеството на водата от почти 4 месеца е по-малко от предписаното, а заповедите са за това – да се изпълняват. Запознал съм с проблема ръководството на „Напоителни системи”. На 3 юли разговарях с управителя Марио Михов. Той ми обеща: „Проблемът ще бъде решен, както е в предписанието. Няма да бъде така”, каза бистришкият природозащитник.

От „Напоителни системи” пускат вода за язовира според указанията на шефовете.

Симеонов предостави и писмото от МОСВ от 31 юли 2000 г. В него се посочва, че „с оглед осигуряване на оводняването на р. Бистрица на „Напоителни системи” ЕАД, клон Дупница, е дадено предписание при отвеждане на води от р. Бистрица задължително да се осигурява проектното оводняващо количество, определено на 0,056 куб. м/сек.

Писмото от МОСВ от 2000 г.

Репортер на „Вяра” се опита да установи какво количество остава в реката след водохващането, откъдето водата се насочва към дяковския язовир. Пазачът посочи, че за да допусне журналист в обекта, трябва да бъде представена здравна книжка. На въпросите кой определя колко вода да се насочва към канала и в реката и кой пуска водата, пазачът отговори: „Идва служител от „Напоителни системи” и той действа според дадените му от там указания. Аз отговарям за охраната на водохващането”.

За коментар потърсихме управителя на „Напоителни система” Марио Михов. Първоначалният отговор на шефа на дружеството бе, че не е запознат със случая и трябва да провери нещата, за да може да отговори. След това обясни, че е на важна среща, заради което не може да говори, и настоя да му изпратим писмено въпросите. Изпратихме ги, но до момента няма отговор. Управителят запазва правото си на отговор.

Юлияна КОЛЧАКОВА