Си Цзинпин отказа лична среща с Джо Байдън

Американският президент Джо Байдън покани китайския президент Си Цзинпин да проведат лична среща, но това предложение не беше прието, съобщи британският вестник „Файненшъл Таймс”. Изданието се позова на източници, запознати с хода на телефонния разговор, провел се на 9 септември между двамата държавници.

Разговорът, провел се по американска инициатива, продължи час и половина. Това беше едва вторият разговор между лидерите на САЩ и Китай от началото на мандата на Байдън. Първият се състоя преди седем месеца, на 10 февруари.

Както е посочено в материала на изданието, Байдън е предложил лична среща на върха с цел да се преодолее задънената улица в отношенията между Вашингтон и Пекин. Източниците на „Файненшъл Таймс“ твърдят, че Си Цзинпин е настоял САЩ да се придържат към по-малко агресивна реторика спрямо КНР.

Друг събеседник на вестника заяви, че срещата на върха е спомената от Байдън като една от възможностите за по-нататъшно взаимодействие с китайския президент и че Белият дом първоначално не е очаквал незабавен отговор.

Събеседниците на „Файненшъл Таймс” не са единодушни относно причината за отказа на китайския лидер. Той може да е продиктуван от нежеланието на Пекин да организира такава среща на върха. В същото време се споменават рисковете за здравето, свързани с коронавируса. Посочва се, че Си Цзинпин не е напускал Китай от януари 2020 г. /БГНЕС