Скиор засне снежна дъска на Боровец

Лавината е задействана от човек, няма пострадали

Скиор засне лавина тип „снежна дъска“ на Боровец. „Снимката е направена на писта „Ястребец” веднага след включването на ски пътя под хижа „Ястребец“ и самата писта от горна станция на кабинката. Свляклата се дъска е с дебелина до 50 см и фронт около 15-20 метра. По-късно научих, че е задействана от скиор, който е карал наблизо. Всеки може да си направи извод за състоянието на снега над горския пояс“, разказа за „Вяра“ авторът на снимката Радослав Радев. Той е любител на екстремните спортове, от над 10 години се занимава с извънпистово каране.

Радев припомни, че снежните дъски се образуват при умерено силни ветрове, като най-често се намират на подветрени голи склонове. По думите му при този тип лавини обикновено се свлича наветият сняг от подветрената страна на склона, старият сняг в случая е фирнован от предходните дни с голямата денонощна температурна амплитуда. Новият снеговалеж при силен вятър се навява на подветрените страни на била, в ниските форми на релефа не се споява с фирнования сняг и при натоварване – преминаване на скиор, сноубордист и пешеходец, понякога и спонтанно от тежестта на снега, шум или вибрации се свлича снежна дъска.

„В случая заснетата от мен лавина не представлява опасност, защото склонът, по който е паднала, не е достатъчно дълъг, около 4-5 метра е. Но въпреки че е с дебелина около 50 см и сравнително малък фронт от порядъка на 15-ина метра, тази „дъска“ би могла да е смъртоносна при други обстоятелства и на друго място“, посочи  Р. Радев.

Той апелира към скиорите в Рила планина да не пренебрегват състоянието на снежната покривка и лавинната обстановка.

Радев коментира и ситуацията на Мальовица, където също е карал ски през почивните дни. Новата снежна покривка на височина над 2000 м е около 60 см. Хубавата новина е, че валежите бяха при тихо време, без вятър. Но при старите условия на фирн и навявки според мен лавинната опасност остава висока, каза скиорът. По думите му заради усилването на вятъра и ниските температури ще се създадат нови преноси на тази снежна покривка и рискът от лавини ще нарасне. „Хората, които срещнах, са респектирани, нямаше толкова туристи, колкото съм свикнал да виждам там“, категоричен е Радослав Радев.