Ски легендата Петър Попангелов празнува 60-и юбилей на Боровец, поздравиха го Стоичков и Жирардели

  • Кметът Владимир Георгиев му поднесе плакет на община Самоков

Най-успешният български скиор за всички времена Петър Попангелов празнува 60-годишен юбилей на Боровец. По повод празника в курорта имаше демонстративно състезание на деца от ски клубовете и прожекция на филма “Попангелов – от Боровец до Алпите”.

Състезателят от Самоков беше част от елита в Световната купа в алпийски ски в продължение на повече от десетилетие – между 1977 и 1988 г. Кметът на Самоков Владимир Георгиев поздрави големия български ски алпиец Петър Попангелов-младши по случай неговия празник и му връчи плакет. „Горд съм, че Пепи е самоковец, който прослави името на Самоков и Боровец далеч извън пределите на страната. Без Пепи и семейството му нито Боровец, нито Самоков, нито ски спортът в България щяха да са същите. Пожелавам му от сърце много здраве, да запази младежкия си дух и да продължава да увлича младите спортисти с примера си и постиженията си.


Поздравих Пепи и му поднесох плакет от община Самоков и поздравителен адрес. Неговият юбилей накара цялата спортна общественост в България и ски легендите по света да си спомнят за пътя на Попангелов от Боровец до Алпите и неговите успехи”, каза кметът. Самоковската ски легенда получи поздрави още от президента Румен Радев, министъра на спорта Красен Кралев, от председателя на БОК Стефка Костадинова, от председателя на БФСки Цеко Минев и видеопоздрави от футболната легенда Христо Стоичков и от друга ски легенда – Марк Жирардели.

Юбилеят на Попангелов е в разгара на успехите на Алберт Попов в Световната купа. 21-годишният скиор два пъти влезе в Топ 10 в слаломите в Кицбюел и Шладминг. Попов постигна лични рекорди и стана първият българин след Попангелов през 1985 г., класирал се сред първите шестима. “Вече му беше време да покаже това, на което се надявахме толкова години. Доста е напреднал, в самата техника се доближава до топ 20. От една страна, това е самочувствие, но по-добре да се подценяваш, отколкото да се надценяваш. Тогава е малко опасно”, казва легендата Попангелов за наследника си Попов.