Скокът на минималната заплата затвори пенсионерски клуб в Кюстендил, кметът Паунов: Ако съветниците намерят 50 000 лв. – проблемът ще се реши

Digimax A50 / KENOX Q2
D

Пенсионерският клуб на ул. „Ракла“ в Кюстендил е под ключ, сигнализира общинската съветничка от БСП Мая Шишкова.

„Получихме информация, че вече няма лице, което да отваря помещението, да го затопля и после да го заключва“, заяви тя.

Кметът Петър Паунов обясни, че пенсионерският клуб е едно от перата, засегнати от оптимизацията, предприета след скока на минималната работна заплата на 460 лева от началото на тази година. „Ако общинските съветници намерят откъде да извадят за това перо 50 000 лева, нямам нищо против. Иначе не сме спрели издръжката. Да се надяваме с новата изпълнителна власт да се отпушат средствата. Но за съжаление пенсионерските клубове се оказаха едно от перата, засегнати от ръста на минималната работна заплата“, обяви градоначалникът.

Digimax A50 / KENOX Q2

Съветникът от АБВ Валери Райчев, който е и треньор по борба, пък поиска отговор на две негови докладни, по които не се работи през лятото. Става въпрос за отвеждане на минералната вода до сауната на стадиона и до съблекалните. Освен това той поиска да разбере дали има намаление на субсидиите на спортните клубове.  „Залата по борба тече, елате да видите. В съблекалните и залите е студено“, обяви Райчев. Наложи се кметът Петър Паунов да му покаже sms на техническия ръководител, който отговоря, че теч няма. „Ще започнем работа по прокарване на минералната вода към сауната през лятото, сега просто атмосферните условия не отговарят. В момента предстои сериозна работа към реализиране на вода към басейна на Природоматематическата гимназия. Това трябва да се случи късна зима или ранна пролет. Няма намаление на субсидията на спортните клубове и никой не е ограничавал топлото в залите“, обясни кметът.