Скок на болните от грип в Благоевград и Кюстендил

Проф. Ива Христова: Пикът на разпространението ще бъде в предстоящите една-две седмици

Влошава се ситуацията в област Благоевград, където все още не е обявена грипна епидемия, заяви на брифинг проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Областта се нарежда в челните редици по заболеваемост от грип заедно със Софийска област и Габрово.

Увеличава се седмичната заболяемост от грип и ОРЗ и в област Кюстендил .Данните на Регионална здравна инспекция сочат, че за периода от 16 – 22 януари се отчита покачване на броя на заболелите. Седмичната заболяемост от грип и остри респираторни заболявания е 150,92 на десет хиляди души, спрямо 130,11 през предходната седмица. Областта остава под равнището, при което може да се обяви грипна епидемия. Увеличават се и случаите на варицела , като регистрираните за предходната седмица са 12. Данните за заболелите се събират от общопрактикуващите лекари, болниците и лечебните заведения в извънболничната помощ.
Нови 130 са заболелите от грип и остри респираторни заболявания в Перник. За разлика от предходната седмица РЗИ отчита лек спад на общата заболеваемост, в сравнение със средната за страната. Наовозаразените в миньорския град са 185,87 %.

В момента средната заболеваемост в страната е 197 на 10 000 души население и над половината от областите са над тази граница. В област Габрово заболеваемостта от грип е 540 на 10 000, посочи проф. Христова. В Източна България заболеваемостта от грип намалява, в Централна България бушува с пълна сила, като постепенно се засягат различни области в Западна България, коментира директорът на НЦЗПБ.
Възрастовите групи, за които има най-висок риск от зараза с грип, са 0 – 5 години и 5 – 15 години. Според проф. Христова пикът на разпространението на грип ще бъде в предстоящите една-две седмици, като след това ще започне да намалява броят на заболелите.