Скок от минипарламентите в Народното събрание

Михаела Крумова

 Какво се случва с мандатите на общинските съветници Михаела Крумова и д-р Ал. Паризов

 

Новоизбраните депутати от 10-и МИР разместиха общинските съвети в Дупница и Кюстендил. Д-р Петър Петров от Местна коалиция ГЕРБ, СДС, ВМРО, ДБГ, ЗНС, Обединени земеделци заема мястото на Михаела Крумова в ОбС-Кюстендил. “Решението на РИК е от 14 април, но влезе в сила от 21 април, тъй като се изчакваше задължителният срок, в който можеше решението да се атакува”, съобщи председателят Венцеслав Механджийски. Той уточни, че при несформиране на правителство и евентуално разпускане на новоизбраните депутати, сред които е и Михаела Крумова, тя няма как да се върне и в местния минипарламент. “Да, има вариант Крумова нито да е депутат, нито да е част от ОбС- Кюстендил. Това ще стане, ако не бъде сформирано правителство и парламентът бъде разпуснат”, уточни Механджийски.

Д-р Петров е по професия стоматолог. На местните избори през 2019 г. той събра 94 преференции. Представител е на дясната коалиция на кмета Петър Паунов и вече бе общински съветник в мандата 2011-2015 г. Очаква се на сесията другата седмица той да положи клетва. Съветниците трябва си изберат и нов председател, тъй като от 2016 г. този пост заемаше именно Михаела Крумова. Дотогава тези функции ще изпълня зам.-председателят Чавдар Ненов.

С един общински съветник по-малко пък засега остава групата на ГЕРБ в местния парламент в Дупница. Групата е със 7, вместо с 8 души, след като общинският съветник д-р Александър Паризов стана депутат в 45-ото Народно събрание. Той обаче не е подал заявление за напускане в Общинската избирателна комисия. Така следващата в листата – синдикалистката Тодорка Дамянова, не може да бъде обявена за общински съветник, обясниха от комисията. На пресконференция във връзка с предстоящата на 23 април сесия преди дни и председателят на ОбС Костадин Костадинов обясни, че в местния парламент не е постъпвало решение за избор на Дамянова.

 

Известният дупнишки психиатър Паризов се закле като народен представител на мястото на министъра на вътрешните работи Христо Терзийски, но има вероятност да остане за малко в парламента и да се върне в Общинския съвет. Съгласно решението на Централната избирателна комисия е записано, че Паризов ще остане в парламента, докато Христо Терзийски заема длъжността министър в оставка. След това Терзийски може да се върне в Народното събрание. Какво ще се случи, зависи от решението на депутатите за съставяне на правителство с мандата на ГЕРБ начело с Даниел Митов.

Екип ВЯРА