Скулптор от Пиринско увековечи благодетеля на софийското село Осоица

В село Осоица, община Горна Малина откриха паметник на учителя Никола К. Савов, дарил 15 000 лв. за построяване и оборудване на читалищна сграда в селото. Никола Савов е роден в разложкото село Баня през 1868 г., но дълги години е учителствал в село Осоица. Щедрият дарител си отива от този свят през 1917 година, но благотворителната мисия продължава съпругата му Мария. Нейна е заслугата върху фасадата на селското училище да заработи часовник – придобивка, каквато в началото на ХХ в. не е имало дори в повечето български градове.


Паметникът е разположен пред читалище „Никола К. Савов – 1922“ и беше открит в чест на 100 годишния читалищен юбилей. Тържествената трикольорна лента прерязаха кметът на село Осоица Христина Христова и местният строителен предприемач Петър Радев. Той и съпругата му Гергана са съвременните благодетели, поели всички разноски по изработването и монтирането на паметника.
Образът на Никола К. Савов е изваян от скулптора Евгени Гоцков от петричкото село Коларово. А отличната отливка е дело на столичните майстори леяри Лъчезар Кирилов и Калоян Александров.
Паметникът на Никола К. Савов е четвъртият поред и първият извън община Петрич изваян от Евгени Гоцков. Други негови творения са паметникът на Васил Левски в двора на едноименното училище в село Коларово, на освободителя на град Петрич от турско робство капитан Никола Парапанов и на националната поетична легенда Евтим Евтимов в родния му гр. Петрич.