Слаби продажби на череши в Кюстендил, производители: Плод има, пазар няма, ще слагаме черешова ракия

Производители излязоха с щандовете си с череши
  • Кюстендилските читалища аранжираха красиви щандове с череши, наредиха пъстри пана, сътвориха чудни „вешала“

Един по-различен Празник на черешата заради Ковид-19 вече е в историята на Кюстендилско. Отмененият заради големия брой заразени с коронавирус лица в региона наложи в последния момент и реорганизация на 3-дневния празник. Местните читалища не излязоха с щандове в центъра на областния град, а всяко едно представи своите щандове от черешови произведения в дворовете на културните сгради по места. Читалищата показаха пъстри пана, картини, „изрисувани“ с черешов плод и т.нар. „вешала“ от череши, характерни за Кюстендилския регион. Всички щандове по селата бяха заснети и оценени от жури, като ще бъдат показани във видео и снимков материал от община Кюстендил.

Всеки щанд имаше своята красота.

През трите дни на ул. „Демокрация” в центъра на Кюстендил земеделски производители и занаятчии подредиха своите маси. Въпреки отменянето на празника от община Кюстендил разрешиха местни производители и занаятчии да продават продукцията си. Близо 30 черешопроизводители предлагаха различни видове червени череши, както и бели между 2 и 5 лв. за килограм. Някои от търговците привличаха клиентите си със сладко от череши и черешова ракия.

Мая Манолова изслуша всеки проблем на производителите.

Като цяло производителите бяха категорични, че реколта има, въпреки дъждовете, но пазар няма, а сега и с официалната отмяна на празника стотиците туристи, на които са се надявали да купуват от плодовете, ги няма.

“Занимавам се с череши от 5-6 години. Гледам червени и бели череши, на площ от 3 дка и стигат. Тази година има страхотна реколта, но няма пазар. Липсата на завод за преработка е проблем за производителите. В момента има насаждения на череши, повече от комунистическо време. За съжаление тази година май доста плод ще отиде за ракия. Недоволен като цяло съм от решението празникът да бъде отменен в последния момент – в четвъртък. Ние вече бяхме набрали черешите за празника. С това спря и туризмът. Гости няма и така ни “спря тока” да имаме продажбата, на която се надявахме. Беше ясно, че има бум на заболели, можеше да се каже в понеделник, вторник, а не в четвъртък при набрани череши. Всеки от търговците е набрал предварително за празника и часове преди да излезем с набраното, се реши да няма празник. Сега е слабо, тук са само местни и тук-там някой дошъл на гости. Няма организирани пътувания, няма продажби! Слабо е!”, сподели Борислав Златанов от Долна Гращица.

Борислав от Долна Гращица предлага на едни от малкото клиенти.

В съботния ден в родния си Кюстендил бе и Мая Манолова, с внука и дъщеря си. Тя поговори с част от земеделските производители.

Кюстендилци и гости на града имаха възможност да закупят екологична черешова продукция директно от производителите, както и ръчно направени сувенири, бижута, аксесоари и облекла от местните занаятчии.

Тазгодишните партньори, Сдружение по туризъм – Кюстендил, представиха своеобразна платформа с кюстендилски домашни хранителни изделия – сорбе от череши, десерти и напитки с череши.

Щандът пред читалището в село Жабокрът

Младите художници на Евгени Серафимов оцветиха с 500 череши площад “Велбъжд”. Поредният грандиозен проект на „Новите майстори” – “На една череша дистанция” – оцвети 4 дка площ в черешов килим.

В изпълнение на проекта участваха 20 млади художници на възраст между 15 и 19 години и той бе посветен на отложения тазгодишен Празник на черешата.

Един по-различен “Празник на черешата” е вече в историята.

“Отбелязваме „Празник на черешата-2020“ с посланието „Спазвай дистанция!”. Кюстендил е във фокуса на вниманието в страната заради проблема – нарастващите случаи на коронавирус в кв. „Изток”, Кюстендил е и във фокуса на черешата – обединяваме двете неща, казвайки „нашите череши са на два метра разстояние”. Излизаме с посланието „нека запазим традициите и да остане изграденото досега – 12-годишният „Празник на черешата“. Кюстендил, погледнат отвисоко с дрон, изглежда, все едно е застлан с хубава, огромна, четиридекарова покривка с десен череша. Сътвореното от нас ще остане няколко седмици, след това ще бъде отмито от дъждовете, за да отстъпи място на следващите празници“, каза Евгени Серафимов.