Славчо Пеев и Станка Равелова отличени като будители на годината в Дупница

Актьорът Пеев: Наградата ме задължава. Призът ме подтикна да продължа да пиша, съчиних ново есе, каза поетесата Равелова

Юлияна КОЛЧАКОВА

Славчо Пеев и Станка Равелова са новите носители на отличието „Будител на годината” в Дупница. Популярният актьор, който е главен художествен ръководител и 10 г. беше директор на Общинския драматичен театър „Невена Коканова”, и  поетесата с издадени три стихосбирки получиха призовете на официална церемония в Общинската художествена галерия в града на 1 ноември. Отличията им връчи кметът Методи Чимев.

„Не очаквах да бъда отличен като будител на годината, но това ме задължава да работя в Дупница да има театър. Защото в много градове в България театрите си отидоха. А в Дупница има публика за театър. Има публика за комедия, има публика за трагедия, има публика за всичко. И ние трябва да правим театър”, каза за в. „Вяра”  Славчо Пеев. На въпроса ще  го видят ли дупничани на местна сцена, актьорът отговори: „Може би да. С директора на дупнишкия театър Валентин Балабанов предвиждаме за Нова година да представим пиеса на български автор – аз много обичам българските пиеси. Това е пиеса за нещата от живота, но повече нищо няма да издавам. В момента играя в Сатирата, в един естраден спектакъл и в една английска пиеса”, допълни 83-годишният актьор.

„Никога не съм очаквала такава награда, която е толкова мила, толкова хубава. Такова нещо не може да не трогне един духовен човек, за какъвто се смятам аз. Не може да не събуди чувства, въображение. Сутринта след награждаването, още не бях се събудила съвсем, в главата ми се породиха мисли. Нахвърлях есето. То ще се казва „Когато думите се целуваха”. Темата е за това, че обичта на хората трябва да се върне, за любовта в образа на природата. Ние, хората, се радваме на хубава дума и на обичта, които ни карат да вървим напред”, сподели Станка Равелова.

Тя не спира да пише. Обмисля да издаде следваща книга. За времето от отпечатването на последния сборник с нейните най-добри творби, издаден преди няколко месеца по повод 90-ия й юбилей, Станка Равелова е написала над 10 творби в проза. Именно тях има желание да подреди в книжка.

Денят на народните будители се превърна в истински празник за присъстващите на награждаването. Водеща бе шефката на отдела за култура, образование и младежки дейности Ценка Стоянова. В програмата се включиха 17-годишна украинска пианистка, самодейци от читалището в село Бистрица, вокална група на СЕУ „Св. Паисий Хилендарски” в Дупница, Вокален състав „Арт Поп”. На тържеството присъстваха служители в общинската администрация, актьори от трупата на театъра в града, дейци на културата.