Следи от куршуми са открити по телефона на кмета на Якоруда

Склоняване към самоубийство продължава да бъде водещата версия за смъртта на кмета на Якоруда Нурадин Кафелов, потвърдиха от прокуратурата.
Той беше открит вчера следобед, около 16,30 часа, мъртъв с огнестрелна рана в главата в лек автомобил на пътя към курортната местност Трещеник – на около 6 км от града.
Според близките му той е бил видимо притеснен и с нетипично поведение. Имало е следи от куршуми и по мобилния му телефон.
Сигналът е подаден от служебния му шофьор и от лидера на ДПС в общината Ибрахим Карафеиз, които тръгнали да го търсят, тъй като цял ден не отговарял на мобилния си телефон. Намерили го на задната седалка с прострелна рана на главата и с личния му пистолет.
“Намерен е вътре в автомобила, до тялото на г-н Кафелов. Това, което е намерено, е неговият мобилен телефон. В телефона има два отвора”, каза заместник районният прокурор Костадин Чилев.
Цяла нощ продължиха огледите на място и следствените действия. Образувано е досъдебно производство:
“Делото е образувано за склоняване към самоубийство. По това се работи основно. Разбира се, като по всяко досъдебно производство се работи по всички версии, както и за умишлено убийство. Извършват се в момента неотложни действия в град Якоруда, в общината, в дома на г-н Кафелов, разпитват се свидетели, усетили са нещо странно в неговото поведение, в един момент телефонът му е бил изключен. От 2-3 дни е бил с по-различно поведение, видимо притеснен, затворен, не се е държал както обичайно”.
Четири мандата има Нуредин Кафелов като кмет на Якоруда, а кандидатурата му е от ДПС. За първи път той е избран през 1999 г. На 12 март 2003 г. става член на Комисията за финансов надзор с мандат от шест години. За кмет на Якоруда е преизбиран още три пъти –2011 , 2015 г. и 2019 г.
В последните три мандата Нуредин Кафелов не комуникираше с медиите, не е дал нито едно интервю, отказвал е срещи с журналисти. С едно изключение за нашата медия преди няколко месеца, когато на среща по проблемите на местните власти обяви идеята си за изграждане на регионални приюти за кучета като ефективен начин за решаване на тежкия проблем с бездомните животни в повечето общини.
През лятото на тази година Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество започна разследване срещу него.
Сигналите сочат, че родителите на съпругата му от години снабдяват сградата на администрацията, селските кметства, детските градини, училищата и Дневния център за деца с увреждания с интернет, перилни, почистващи и дезинфекционни препарати.
Поръчките се правят, без да се обявяват предварително процедури по ЗОП, и всички документи, свързани със сигналите бяха иззети при показна акция в сградата на общинската администрация.
Според запознати е имало достатъчно доказателства и всеки момент се очаквало да му бъде повдигнато обвинение./БНР