След бума на Ковид-19 обстановката се успокоява

На заседанието в Самоков стана ясно, че ще бъдат засилени проверките от РЗИ и полицията.
  • Само 3 са положителните проби в Дупнишко

3-ма души от община Дупница са дали положителни проби за Ковид-19, информират от Областния кризисен щаб. Новозаразените с коронавирусна инфекция в област Кюстендил са общо 8 лица, като от община Кюстендил положителните са петима. В Ковид отделението на Общинската болница в град Дупница са хоспитализирани за лечение 13 души. От тях двама са на кислородна терапия, един пациент остава интубиран, останалите са в сравнително стабилно общо състояние.

Девет души се лекуват към момента в Ковид отделението на болницата в град Кюстендил. Състоянието на двама от пациентите продължава да бъде тежко, съобщават от МБАЛ „Д-р Никола Василиев“.

Същевременно в Самоков се проведе заседание на Общинския кризисен щаб. За щастие Софийска област не е сред най-засегнатите области, заразените са по-малко от 40 на 100 хил. души. Председателят на кризисния щаб д-р Красимира Ковачка докладва функционирането на създаденото Ковид отделение, където в момента се лекуват 7 човека. На заседанието стана ясно, че ще бъдат засилени проверките от РЗИ и полицията във връзка със спазване на противоепидемичните мерки. Ще се проверяват автобусите от градския транспорт, хранителните магазини и заведенията за хранене за носене на маска и спазване на дистанция.

От 19 до 26 октомври в община Самоков с коронавирус инфекция са диагностицирани 29 лица. Броят на активните към момента е 85, от които 12 са настанени в болница. За изминалата седмица има и два смъртни случая, с което починалите от коронавирус на територията на община Самоков от началото на извънредното положение станаха 11. Под карантина по последни данни са 94 лица.

Единадесет болни с коронавирус чакат за настаняване в буферни зони в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести (СБАЛББ) в Перник, съобщи управителят на здравното заведение д-р Величка Кадийска.
Общо в СБАЛББ в момента се лекуват 36 души, включително с други диагнози. Капацитетът на здравното заведение е 50 легла. Не разполагаме обаче с достатъчно медицински персонал, посочи д-р Кадийска. В СБАЛББ работят шестима лекари и шест медицински сестри. Пет свободни легла са останали в Първо вътрешно отделение в МБАЛ “Рахила Ангелова” в Перник, което от петък е преобразувано за лечение на COVID, съобщиха от здравното заведение.
СБАЛББ и МБАЛ “Рахила Ангелова” са единствените здравни заведения в Пернишка област, в които се приемат болни с коронавирус. Болниците в Радомир, Брезник и Трън бяха закрити преди години.